21 юни
НАЧАЛНИКЪТ НА ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ
ПОСЕТИ МЕЖДУНАРОДНОТО АВИАЦИОННО ИЗЛОЖЕНИЕ
В БУРЖЕ

    Началникът на Военновъздушните сили присъства на откриването на 49-то издание на на най-голямото Международно авиационно изложение, което се провежда от 20 до 26 юни 2011г. в Бурже. Генерал-майор Константин Попов посещава Франция в състава на делегацията водена от министъра на отбраната Аню Ангелов.

    На изложението са представени постижения на водещи фирми от авиационната индустрия в световен мащаб. Участват над 2000 международни производители от 46 държави, специализирани в областта на авиацията и авиониката, оръжейни системи, радио- и навигационни системи и платформи и сателитни комуникации.

    В програмата на делегацията са предвидени срещи с с представителите на „Финмеканика” и „Аления Аеронавтика”, доставили за българските ВВС три транспортни самолета С-27J “Спартан” и посещения на щандовете на IAI, EADS, SAAB, „Pilatus Aircraft”, „Локхийд Мартин” и щанда на „Pratt & Whitney” – световен лидер в разработката, производството и обслужването на двигатели за летателни апарати, газови турбини за индустриални цели и ракетни двигателни системи.

    Пред началника на българските ВВС генерал-майор Константин Попов „AAI Corporation – Textron” демонстрираха последните си достижения в сферата на безпилотни летателни апарати и технологии за наземен ко контрол.

    Международното авиационно изложение в Париж е „най-старото” и най-голямо световно събитие от подобно естество, посветено изключително на достиженията на индустрията и науката в областта на авиацията и космоса.
    Авиационно изложение има повече от 100-годишна история – първото издание на изложението се е провело през 1909 г. От 1951 г. авиационното изложение се провежда в специално изградения за целта изложбен център в Бурже, където на 192 000 кв. м. изложбена площ, заделена за авиационна техника, тази година ще бъдат представени над 140 въздухоплавателни платформи и системи, 42 от които ще вземат участие и в демонстрации.