26.10.2015 г.


АВИОБАЗА КРУМОВО НА 54 ГОДИНИ

На 27 октомври 2015 г. се навършват 54 години от създаването на 24-та авиационна база – Крумово. На тази дата през 1961 г. е издаден указа, с който е връчено бойното знаме на 44-ти вертолетен авиационен полк – първата вертолетна авиационна част в България.
Вертолетите започват масово да навлизат във Военновъздушните сили на Българската армия в края на 50-те години. Началото на новия род авиация се поставя от съществуващия Транспортен авиополк, дислоциран на летище Враждебна. През лятото на 1956 г. той се трансформира в 16-та отделна транспортна авиоескадрила с командир подполковник Тодор Тонев. За нуждите на авиозвеното са закупени три вертолета Ми-4, първият от които е доставен от руски екипаж през 1957 г.
24-та авиационна база е единствената вертолетна авиобаза в системата на Военновъздушните сили на Република България. Още от създаването й в нея се обучават пилоти и авиоспециалисти, а наличните вертолети участват в разнообразни учения и операции, насочени към изпълнението на военни задачи или в помощ на цивилното население.

Днес на въоръжение в Крумово са четири типа вертолети – Ми-24, Ми-17, Бел 206 и AS 532 AL “COUGAR”. С тях се изпълняват основни типове задачи като обучение на летателен състав, стоварване на диверсионно-разузнавателни групи, въздушно радиационно и химическо разузнаване, транспортиране на войски, бойна техника и екипировка, включително и на външен товар; аварийно-спасителни работи, авиомедицинска евакуация, спасително-издирвателни операции над суша и море, гасене на пожари на територията на страната и извън нея, както и операции по ликвидиране на последствията от бедствия, аварии и катастрофи. В авиобазата се поддържа постоянно бойно дежурство за Аварийно спасително осигуряване (АСО) с висока степен на готовност.

Личният състав от авиобазата е доказал през годините своя безспорен професионализъм и висок боен дух и продължава успешно да изпълнява всички поставяни задачи, преодолявайки трудностите на нашето съвремие.