07 септември 2015 г.


НА ДНЕВЕН РЕД – „РАМЩАЙН ГАРД” 8


        От днес, 7 септември, стартира осмото поред учение на НАТО Рамщайн гард. То ще продължи до 11 септември. Целта му е да подготви румънски и български формирования за противовъздушна отбрана на ВВС в условията на радиоелектронни смущения. Тренировката се ръководи от Обединения център на НАТО за въздушни операции (CAOC) в Торехон, Испания. Самолет-смутител ще бъде Фалкон DA-20.
        В първите два дни ще се тренират румънските ВВС. От 9 септември се активират нашите Военновъздушни сили.


        Изтребители МиГ-29 и МиГ-21 от авиобаза Граф Игнатиево ще изпълняват задачи по самолетите, излъчващи смущения. Участва личен състав и осигуряваща и обслужваща техника от още 4 военни формирования от ЗРВ и РТВ.
        Целите ни в тази тренировка са да придобием и усъвършенстваме подготовката на летателния състав и разчетите на радиолокационните станции и зентино-ракетните комплекси за работа в условия на радиоелектронни смущения и да повишим подготовката на дежурните разчети в Центъра за управление и докладване от състава на Авиационния оперативен център на ВВС при прилагане на процедурите за доклади и взаимодействие със CAOC Торехон.