25 август 2015

ДЕБЮТ НА ШАБЛА 2015

        Учението по бойни стрелби Шабла 2015 на Военновъздушните сили набира скорост. След инструкторско-методическите съвещания, проверката за електромагнитна съвместимост и тренировката на разчетите на зенитно-ракетните комплекси, днес активно се намесва и авиацията.


        Стрелбите на Шабла традиционно се свързват със зенитно-ракетните войски. До този момент участието на авиацията се свеждаше до стрелби въздух-въздух на изтребителите МиГ-29. Тази година, обаче, авиацията е с изключително осезаемо присъствие. За пръв път пилоти от три авиобази – Долна Митрополия, Безмер и Крумово – усъвършенстват уменията си по поразяване на морски цели. Те оперират от летище Балчик и атакуват обемните надводни мишени, разположени в акваторията на зенитен полигон Шабла.


        Днес първи във въздушното пространство над полигона нахлуха три самолета L-39, пилотирани съответно от старши лейтенантите Гинев и Петров и капитан Масларов. Това е безпрецедентен дебют за младите пилоти от програмата за интензивна подготовка на пилоти за изтребители, стартирала в края на миналата година. Най-добър резултат показа ст.лейтенант Кирил Гинев, който два пъти реализира попадение „център”.


        След тях стрелбата въздух-море последователно оттренираха двойка Су-25, пилотирани съответно от майорите Люцканчев и Милков и един Ми-17 с екипаж подполковник Ангелов и майор Тафков.        Малко по-късно МиГ-29, пилотиран от майор Славов извърши визуално търсене и откриване на безпилотен летателен апарат в зададен район и оттренира маньоври за въздействие по него.
        Зенитно-ракетните ни войски оттренираха алгоритъма за управление на стрелбите си, които реално стартират от утре.