24 август 2015

ПУСК НА „ШАБЛА 2015”
        Днес, 24 август стартира тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 2015”. На зенитния полигон на ВВС Шабла, в продължение на четири дни Военновъздушните сили, съвместно със Сухопътни войски и Военноморските сили ще усъвършенстват подготовката на своите формирования за противовъздушна отбрана. Ще се водят интензивни стрелби с различни типове ракетни комплекси в широк височинно-скоростен диапазон по разнообразни въздушни цели.
        Освен способностите на зенитно-ракетните си войски, Военновъздушните сили имат за цел да усъвършенстват и действията на авиацията по унищожаване на въздушни и надводни цели. Бойните средства, с които ВВС участват в „Шабла 2015” включват зенитно-ракетните комплекси С-300, „Нева” и „Куб”, изтребителите МиГ-29, самолетите Су-25 и L-39 и вертолетите Ми-17.
        Стрелбите въздух – въздух на изтребителите МиГ-29 ще са по радио управляеми и парашутни мишени и ще се изпълняват с управляемото ракетно и бордното артилерийско въоръжение.
        Самолети Су-25, L-39 и хеликоптерите Ми-17 ще стрелят с неуправляемо ракетно и артилерийско въоръжение по надводни цели. Самите надводни цели представляват обемни мишени, разработени от ВВС и тествани по време на морската подготовка на авиацията на летище Балчик през месец юни.
        Гост-участник в „Шабла 2015” е Словашката република със зенитно-ракетен дивизион на своите ВВС, състоящ се от 60 военнослужещи. Той ще извършва пускове със ЗРК С-300.
        Над 700 са военнослужещите от Военновъздушните сили, участващи в тренировката. Офицерът, провеждащ учението „Шабла 2015”, е генерал-майор Румен Радев, командир на ВВС. Директор е бригаден генерал Анатолий Кръстев, заместник-командир на ВВС.