24 юли 2015 година

ФИНАЛЕН ДЕН НА „ТРАКИЙСКА ЗВЕЗДА 2015”
        Днес, 24 юли, приключва многонационалната тренировка „Тракийска звезда 2015”. В продължение на две седмици, Военновъздушните сили на Република България, 119 ескадрила от 177 авиокрило от Въздушната национална гвардия на Ню Джърси, САЩ и ВВС на Република Гърция и Република Румъния изпълняваха тренировъчни задачи за усъвършенстване подготовката на екипажите си, повишаване на оперативната съвместимост, подготовка за работа в коалиционна среда. “Тракийска звезда 2015” е последното за годината учение, провеждащо се на територията на авиобаза Граф Игнатиево.

        Българските ВВС участваха със самолети МиГ-29 и МиГ-21 от авиобаза Граф Игнатиево, Су-25 от базата за предно разполагане в Безмер, вертолети Ми-17 и AS 532 AL Cougar от авиобаза Крумово, както и формирования от първа Зенитно-ракетна база със ЗРК „Куб” и „Нева” от районите за постоянна дислокация.

        Гостуващата от САЩ ескадрила и гръцките ВВС летяха със самолети F-16, а румънските ВВС със самолети МиГ-21 Lancer. Участващите страни-съседки на България се включиха за трета поредна година, като и този път екипажите им оперираха от собствените си летища.

        „Тракийска звезда 2015” се провеждаше почти на цялата територия на България, чак до Черноморското крайбрежие, като включваше и самолет АУАКС. Мащабът на действията в страната, както и съгласуването с действията на гръцките и румънските участници изискваха изключителен синхрон.

Представителите на Гърция (вляво) и Румъния

        Нашите изтребители МиГ-21 и МиГ-29 изпълняваха тактически прехвати, въздушен бой, прикритие на обекти от инфраструктурата на страната,

        а ударните ни Су-25 атакуваха земни цели.

        Офицерът за координация в съвместната тренировка капитан Иван Динков, който е заместник-командир по летателната подготовка на ескадрила в 3-а авиобаза Граф Игнатиево, сподели: „За нас бе изключително полезно да летим с колеги с толкова богат опит. Пилотите от ескадрилата на Националната гвардия са с участия в различни мисии по света и с реален боен опит. Като изпълняваме съвместни задачи с тях, ние имаме възможност да повишим нашите тактически умения.”

        

Капитан Иван Динков

Командирът на 119-а ескадрила от 177-о въздушно крило от Националната гвардия на ВВС на САЩ – Ню Джърси подполковник Хасъл, който е пилот на самолет F-16 от 21 години не скри задоволството си: „Едно от най-големите предимства на тази тренировка за нас е, че никой от пилотите ни не е летял заедно със самолети МиГ-21, МиГ-29 и Су-25. В кариерата им това преживяване е първо. Това е и първият път, в който имаме възможност да изпълняваме полети с други нации от Европа.” И допълни: „Очевиден е фактът, че българските пилоти имат богат опит от двустранните тренировъчни полети с Националната гвардия на САЩ. Въпреки че нямат възможност да летят толкова часове, колкото ние, тяхното обучение отговаря на това, което нашите пилоти преминават.”
        

Подполковник Хасъл

        В тренировката “Тракийска звезда” за първи път се включиха и двама млади летци от авиобаза Граф Игнатиево – ст. лейтенант Александър Стайков и капитан Петър Димитров – пилоти на МиГ-21. Те се приучиха на този самолет едва преди година. На дебрифингите отчитаха все по-добри резултати и като цяло се справиха много добре.

        

Майор Тихомир Резашки (вляво) и ст.лейтенант Александър Стайков

        

Майор Павел Джуров (вляво) и капитан Петър Димитров