13.07.2015
СЪВМЕСТНИ ПОЛЕТИ С ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ
НА РЕПУБЛИКА ГЪРЦИЯ, РЕПУБЛИКА РУМЪНИЯ И САЩ ПО ВРЕМЕ
НА “ТРАКИЙСКА ЗВЕЗДА 2015”
        Българските ВВС са домакин на съвместна летателна тренировка “Тракийска звезда 2015”. От днес, 13 юли 2015 г в авиобаза Граф Игнатиево започва реално изпълнение на полетите.
        В рамките на две седмици, сили и средства от Военновъздушните сили на Република България, 119 ескадрила от 177 авиокрило от Въздушната национална гвардия на Ню Джърси, САЩ и ВВС на Република Гърция и Република Румъния ще изпълняват тренировъчни полети за усъвършенстване на подготовката на екипажите.
        От българска страна участват самолети МиГ-29 и МиГ-21 от авиобаза Граф Игнатиево, Су-25 от базата за предно разполагане в Безмер, вертолети Ми-17 и AS 532 AL Cougar от авиобаза Крумово, както и формирования от първа Зенитно-ракетна база със ЗРК „Куб”, „Нева” от районите за постоянна дислокация. Сухопътни войски участват със ЗРК „Оса”.
        На по-късен етап в рамките на тренировката ще се включат сили и средства от състава на българските Военноморски сили.
        Гостуващата от САЩ ескадрила ще лети със самолети F-16.
        Румънските ВВС със самолети МиГ-21 Lancer и гръцките ВВС със самолети F-16 участват в тренировката за трета поредна година и екипажите им ще оперират от собствените си летища.
        Задачите, които ще отработват участниците, са тактически прехвати, маневрен въздушен бой, отбранителни и настъпателни операции, непосредствена авиационна поддръжка, зенитно-ракетно прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната, симулирани удари от групи с различно тактическо предназначение –COMAO – по обекти, защитавани от група за ПВО.
        Основната цел на съвместната тренировка е да се повиши оперативната съвместимост между ВВС на страните партньори и подготовката за работа в международна среда.