03 юли 2015 г.

ВВС ЕВАКУИРА “КАТАПУЛТИРАЛИ”
В МОРСКА СРЕДА ПИЛОТИ

        Днес, 3 юли, успешно приключи първият курс по “Оцеляване на летателен състав в морска сред и техники за евакуация” на ВВС.
        В продължение на 10 дни в района на град Варна 15 пилота от авиобазите ни Безмер, Граф Игнатиево и Долна Митрополия заедно се учеха да оцеляват в морска среда след катапултиране. Занятията имаха теоретична и практическа част.
        Лекционният модул включваше теми като “Аварийно напускане на летателния апарат над морска повърхност”, “Психология на оцеляването”, “Спасителни плавателни средства”, “Промени, настъпващи в човешкото тяло при оцеляване в морска среда”, “Ориентиране”, “Лагеруване” и други. Провеждаха се практически занятия по плуване, отработване на действия след катапултиране, приводняване с парашут, използване на индивидуалните средства за оцеляване, оцеляване в рискови зони, лагеруване и свързаните с него заслони, добиване на вода и храна, работа с въжета и възли, прилагане на импровизирани средства за оцеляване, медицинска помощ.
        Лектори и инструктори на пилотите бяха спасителите-парашутисти от авиобаза Крумово. Те участваха активно в предварителното изработване на програмата на курса като изцяло я съобразиха с изискванията на НАТО за действия в ситуация на катапултиране над морска среда.
        Най-напрегнат, съвсем очаквано, се оказа днешният, последен ден от тренировъчното занятие. Участниците – пилоти и инструктори – оттренираха евакуация на катапултирал във водна среда пилот с вертолет. Тренировката се разигра във Варненското езеро. Два вертолета – AS 532 AL Cougar на ВВС и AS 565 MB Panther на ВМС последователно зависваха над водата, за да спасяват “бедстващ” летец. Всичко беше максимално реалистично. Пилотите, облечени и оборудвани като след катапултиране, придържаха във водата раздута лодка от неприкосновения им авариен запас, предвиден за такива случаи. Техните колеги във вертолетите насочваха машините така, че максимално да приближат до спасяваните намиращите се на борда спасители. Последните пък се спускаха с лебедка във водата, привързваха “бедстващите” и ги качваха на борда. Упражнението бе свързано с повишено психическо напрежение. Още повече, че в недалечното минало във ВВС имаше нещастен инцидент при изпълнението точно на такова упражнение, завършил с фатален край. Това накара всички участници да бъдат изключително внимателни и фокусирани. Бяха взети крути предпазни мерки, за минимизиране на риска.
        Изминалият курс по оцеляване на летателен състав в морска среда е първи по рода си по много причини. За пръв път летци от ВВС се евакуират от вода с хеликоптер. До 2000 година пилотите преминаваха отделни елементи от днешния курс за ден-два. Оттогава не е работено в тази посока. Сега 15-те пилота преминаха едно продължително, уплътнено откъм теория и практика и съдържателно обучение как да оцелеят в морска среда. Курсът е полезен и защото продължава да разчупва стереотипа за пилота-единак. Летците ни приключиха поредния тийм-билдинг, на който усъвършенстваха екипността и повишиха доверието помежду си, с пилотите от различните авиобази, със спасителите. А Военновъздушните сили бяха в истински екип с Военноморските сили.
        Намеренията на командването на ВВС са догодина такъв курс да се проведе поне четири пъти. Като отново включва пилоти от различните авиобази.
        Военновъздушните сили високо оценят отличното взаимодействие, което имахме със своите братята по оръжие – Военноморските сили. Те ни съдействаха за провеждането на практическите занимания като ни предоставиха учебната си база “Карантина” и авиобазата “Чайка” от една страна, и от друга страна се включиха със собствени сили и средства при изпълнението на някои тренажи, като така направиха курса максимално ефективен и ползотворен.
        Изказваме специални благодарност на бордните плувец-спасители на вертолет Пантер:
– капитан лейтенант Стойчев,
– гл.старшина Македонски,
– старшина II-ра степен Стоянов,
– ст.матрос II-ри клас Ячков,
        на командирите на екипажи на AS 565 MB Panther капитаните Георгиев и Халов,
        на подполковник Спас Спасов – командир на авиобаза “Чайка”
        на проф.Боян Медникаров – началник на ВВМУ “Н.Й.Вапцаров”
за съдействието, което ни оказаха, за да се случи всичко това.