20 май 2015 г.

ПРЕМИЕРА НА ВТОРА КНИГА ЗА ЛЕТИЩЕ КАМЕНЕЦ
        В Националния военноисторически музей бе представена втората книга за летище Каменец – „Възхвала за летище Каменец. Порталът към небето”.
Събитието се проведе по инициатива на Българската авиационна асоциация, Клуб на авиацията – София и Командването на Военновъздушните сили.
        Второто допълнено издание е със съставителството и под общата редакция на о.р. генерал Михо Михов. Книгата представи редакторът о.р. полковник Иван Петков. Той припомни, че в двете книги присъстват спомени на общо 54 автори, служили на летище Каменец. Откровено и честно те разказват за живота и службата си на това летище – школа за българската бойна авиация. Споделеното от тях е огромен принос за историята на българската военна авиация, защото съживява половинвековния живот на Каменец и събира съдбата на няколко поколения български авиационни специалисти.
        Генерал Михов припомни три факта, които са безспорен принос на Каменец – първият български космонавт, възпитаник и инструктор на това летище, обучаването за първи път на чуждестранни авиационни специалисти в България на летище Каменец и овладяването от курсанти за първи път на строгия свръхзвуков самолет МиГ-21.        „В авиационната история няма нищо случайно. Книгата в две части се появява в един изключително важен за българските ВВС период. – сподели пред присъстващите командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев. – Тя задава много въпроси и дава много отговори. И доказва, че за силата на една авиация е решаващ и важен авиационният дух. Духът на летците и на тези, които с много любов поддържат техниката. Затова бих продължил заглавието не само „Портал към небето и звездите”, но и порталът към авиационния дух на България. Защото летище Каменец е уникално място на висок духовен заряд. Място на изключителна трансформация, където летците се превръщат в бойци, а момчетата в мъже.” Генерал Радев благодари на всички и на инициативния комитет за издаването на двете книги и гарантира, че духът на летище Каменец е жив и ВВС ще продължат завещаното от неговите учители.
         Свои мисли за авиационната идея и книгоиздаване споделиха нейните издатели – Росен Панчелиев от ИК „Еър груп 2000” и Митко Ганев – издателство „Пропелер”, подготвил предпечата на книгата.        Идеята на съставителя е двете книги да бъдат обединени в трета. Заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Анатолий Кръстев, един от командирите на авиобаза Каменец, предложи книгата да остане отворена за още автори, за да даде възможност и на други служили на това летище, да разкажат за него.
        На премиерата присъстваха бивши командири на авиобаза Каменец, бившият командващ ВВС о.р. генерал-лейтенант Стефан Попов, първият български космонавт о.р. генерал-лейтенант Георги Иванов.