17 април 2015 г.

„ТРАКИЙСКИ ОРЕЛ 2015” ПРЕД СТАРТ
        Днес, 17 април, приключи пребазирането на американските F-15 C/D от състава на Националната въздушна гвардия на щата Луизиана в нашата авиобаза Граф Игнатиево. Те са тук за участие във второто издание на българо-американската тренировка „Тракийски орел”. Българските ВВС ще участват със самолети МиГ-29, Су-25 и зенитно-ракетен комплекс „Куб”. Сухопътни войски също ще се включат със своя зенитно-ракетен комплекс „Оса”.

        Тренировъчните полети на „Тракийски орел 2015” ще се изпълняват от 20 до 30 април. Планирани са различни задачи: от въздушен бой до зенитно-ракетно прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната.

        Целта на „Тракийски орел 2015” е постигане на висока оперативна съвместимост на българските ВВС при участие в операции под егидата на НАТО и за повишаване теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка на личния ни състав, както и усъвършенстване на процедурите по всестранна логистична поддръжка.

        Това учение се провежда по Плана за съвместна българо-американска подготовка на двете страни, в изпълнение на Споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната. Ръководител е командирът на 3-а авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов.