20 март 2015 г.

БЪЛГАРСКИТЕ ВВС ЩЕ БЪДАТ ДОМАКИН НА ТАКТИЧЕСКИ КУРС
НА ЕВРОПЕЙСКАТА ВОЕННО-ТРАНСПОРТНА АВИАЦИЯ

        Тактически курс за екипажите от Европейската военно-транспортна авиация ще се проведе от 20 март до 4 април 2015 г. на летище Пловдив. В курса участват 6 транспорти самолета от Германия, Италия, Франция, Холандия, Чехия и България.
        Курсът има за цел да усъвършенства тактическата подготовка на военно-транспортната авиация на страните от Европейския съюз по отношение на прилагането на съвременни тактики, техники и процедури и повишаването на оперативната им съвместимост.
        Планирани са изпълнения на полети на малка височина и над планински терен, кацане на грунтова писта, преодоляване на ПВО и заплахи от изтребители, пускане на товари и парашутисти, тактически заходи и работа с AWACS. Спомагателни задачи по време на полетите ще изпълняват български самолети МиГ-29, зенитно-ракетни дивизиони от ВВС и от Сухопътни войски, както и F-16 и самолет за ранно предупреждение /AWACS/ на ВВС на Гърция.

        Европейската агенция по отбрана (ЕАО) утвърди България като постоянен център за провеждането на този тактически курс за екипажи от Европейската военно-транспортна авиация. Самият курс е част от Програмата за Европейски флот за въздушен транспорт, чийто инициатор е ЕАО и се провежда за втори път. Първото му издание бе миналата година в Испания. За тази година са предвидени още два такива курса – през май във Франция и през септември отново в Испания.