13 ноември 2013 г.

СЪВМЕСТНО БЪЛГАРО-РУМЪНСКО УЧЕНИЕ
„BLUE BRIDGE 2013”
        Военновъздушните сили на България и Румъния проведоха съвместното учение „Blue Bridge 2013”. В него взеха участие сили и средства на българските и румънските ВВС. В хода на учението се отработиха съвместни операции по контрол на въздухоплаването и охраната на въздушното пространство над територията на двете държави.

        От българска страна в тренировката се включиха изтребители МиГ-29, а от румънска самолети МиГ-21 Lancer и C-27J „Спартан”. Ангажирани бяха също пунктовете за управление и постовете за радиолокационно разузнаване и наблюдение на ВВС.

        Съвместното българо-румънско учение „Blue Bridge 2013” спомага за подобряване на координацията и повишаване на оперативната съвместимост между ВВС на България и Румъния при провеждането на презгранични операции за контрол на въздухоплаването и охраната на въздушното пространство. То допринася и за повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка на личния състав от формированията на Военновъздушните сили и готовността му за участие в съвместни операции.