09 октомври 2013 г.

ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ УЧАСТВАТ В ТРЕНИРОВКАТА НА
НАТО „RAMSTEIN GUARD”
Военновъздушните сили започнаха участието си в тренировката на НАТО „Ramstein Guard”. Тя се провежда от 7 до 11 октомври 2013 г. във въздушното пространство на Република България и Република Гърция и на територията на нашата страна. Целта й е да се повиши подготовката на силите и средствата за противовъздушна отбрана на държавите от Алианса в условия на радиоелектронни смущения.
        Ученията от този тип се провеждат за трета поредна година в България. В тазгодишната тренировка „Ramstein Guard” вземат участие летателни екипажи, зенитно-ракетни дивизиони и радарни постове.

        През настоящата година за първи път от българска страна ще бъдат включени екипажи от военнотранспортната авиация. Те ще изпълняват полети със самолет C-27J „Спартан” и ще отработват задачи в условия на смущения от източници за радиоелектронна борба. Специалната апаратура се осигурява по линия на НАТО.

        По време на тренировката на наше военно летище ще се базира и самолет-смутител на Северноатлантическия пакт. 3-та авиобаза е домакин и оказва логистична поддръжка на самолет за радиоелектронна борба Dassault Falcon 20 от 717-та ескадрила на норвежките ВВС. В рамките на учението той ще изпълнява полети от летище Граф Игнатиево. В ученията през предходните години силите и средствата за ПВО от състава на българските ВВС отработваха задичи със самолети-смутители, базирани в Румъния.

        „Ramstein Guard” започна с провеждането на съвместни брифинги от специалисти по радиоелектронна борба. Активната фаза на тренировката, с реално изпълнение на задачите, стартира на 8 октомври. В последния ден в учението ще се включи и самолет-смутител, базиран в Гърция.