03 октомври 2013 г.

62 ГОДИНИ –
БАЗА ЗА ПРЕДНО РАЗПОЛАГАНЕ – БЕЗМЕР
        На 4 октомври 2013г. тържествено ще бъде отбелязана 62-годинишнината от създаването на База за предно разполагане – Безмер.

        На 5 октомври 1951 година, с Указ на Президиума на Народното събрание се създава ново авиационно поделение – 22-ри изтребителен авиополк, въоръжен с 24 бойни реактивни самолети Як-23.
        В края на ноември същата година личният състав и бойната техника на полка се пребазира за по-нататъшно изпълнение на ежедневните и бойни задачи на новопостроеното летище край Толбухин.
        Започват дни на усилена подготовка на младия летателен и инженерно-технически състав. Положено е едно успешно начало, а първият сериозен успех е отбелязан още в края на 1952 година, когато личният състав получава оценка „отличен” по летателна, техническа и обща подготовка.
        През 1955 г. поделението се пребазира окончателно в Безмер. Същата година пристигат и първите три от дългоочакваните МиГ-15.
        През годините на изграждане и усъвършенстване полкът е превъоръжен и е летял на няколко типа самолети – Як-23, МиГ-15, МиГ-17, L-29, L-39, Су-25 и Су-22.
        Първите щурмови самолети Су-25 пристигат в Безмер през 1986 г.
        Първият полет се провежда на 23 октомври 1986 г. от полковник Тома Ковачев. През февруари 1987 г. е завършен курсът за усвояване на самолета.
        През 1993 г. полкът е реорганизиран в 22-ра щурмова авиационна база, като този опит служи за основа при провеждането на реформата и в другите авиационни поделения на ВВС.
        През 2005 година завърши модернизирането на летището в комуникационно, информационно и навигационно отношение и неговото сертифициране.
        През годините личният състав на авиобазата продължи успешното си участие във почти всички национални и международни учения, в множество покази и демонстрации, като винаги впечатлява с високото си бойно майсторство и професионализъм.

        Началото на тържествената церемония по случай 52-годишнината от създаването на базата е в 09:30 часа на 4 октомври.
        Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов и командирът на базата полковник Димитър Данев ще наградят отличили се военнослужещи и цивилни служители.
        На летателния състав от базата ще бъде връчен отличителният знак „Пилот от Военновъздушните сили”.
        С ритуал по поднасяне на венци и цветя ще бъде почетена паметта на загиналите пилоти от Безмер.