05 септември 2013 г.

125 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА СИМЕОН ПЕТРОВ –
ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ДИПЛОМИРАН ПИЛОТ
        На 10 септември тържествено ще бъде отбелязана 125-годишнината от рождението на първия български дипломиран пилот Симеон Петров.
        Организатори на събитието са Военновъздушните сили и Българска авиационна асоциация. В програмата е включено представяне на биографичната книга „Симеон Петров – пръв между орлите” и премиера на документалния филм, посветен на живота и дейността на именития български авиатор.

        Симеон Петров е един от символите на българската военна авиация.
        Първият български пилот, който лети в небето на България и първият правоспособен български летец.
        Първият авиатор в световната история, който приземява самолет със спрял двигател.
        Един от първите български бойни пилоти, участвал в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Първият пилот, извършил оперативно въздушно разузнаване и пръв в света летял над противникова столица.
        Симеон Петров е създател на първото аеропланно училище в България и на Балканите.
        В авиационната история на България Симеон Петров ще остане като «първият», като новатор и вдъхновител на авангардни концепции за тактическото и оперативно използване на авиацията.
        Неговият опит и своеобразните му авиационни рекорди се ползват при разработването на летателните програми на водещи световни авиационни школи.
        Той е един от първите хиляда пилоти на планетата. Първият въздушен ас в първата въздушна война в историята на човечеството с 18 бойни полета. Летец с признат и документиран принос за развитието на европейската и световна авиация.


        Тържественото отбелязване на годишнината ще се проведе на 10 септемри от 16:00 часа в зала «Тържествена» на Централен военен клуб – София.

        Заповядайте!