23 август 2013 г.

ПРАЗНУВАМЕ 65 ГОДИНИ
ВОЕННОТРАНСПОРТНА АВИАЦИЯ
        С тържествен строй, документален филм, две фотоизложби и поименна плоча 16-а транспортна авиационна група от състава на 24 авиобаза посрещна 65-та годишнина на военнотранспортната авиация на България и 60 години от връчване на бойното знаме на формированието.
        Тържеството се проведе на летище Враждебна.
        В словото си командирът на 16-а ТАГ полковник Димитър Иванов отбеляза своеобразните рекорди и разнообразните задачи, които групата е изпълнявала в интерес на страната и Българската армия. Всички големи национални обекти са проектирани на основата на аерофотоснимки на звеното. Над 500 дежурства и стотици спасени човешки живота бележат биографията на авиогрупата. Сред основните задачи на транспортната група през годините са превоз на пътници, десант и хвърляне на парашутисти, санитарни, аварийно-спасителни и бойни задачи, участие в мисията „Открито небе”, полети за медицинска евакуация и трансплантация на органи.
        „Горд съм пред Вас да изрека: Ние сме най-старото действащо авиационно формирование от Военновъздушните ни сили. И това не е случайно. Защото говори, че този род авиация е необходим, че е полезен за армията, държавата и обществото” – изтъкна още полковник Иванов.
        В поздравителното си слово командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов подчерта, че славните мигове и години за групата продължават и днес. Те доказват колко важна е мисията на 16-а авиогрупа за ВВС, за Българската армия и за България.
        Поздравителен адрес от името на началника на отбраната поднесе бригаден генерал Стефан Петров – директор на дирекция „Операции и подготовка” в Министерството на отбраната.
        Командирът на 24-а авиобаза бригаден генерал Златко Златев връчи плакет на авиобазата на командира на авиогрупата.
        Награди от началника на отбраната, от командира на ВВС и от командира на 24-а авиобаза получиха военнослужещи и цивилни служители.
        Ветерани, командващи ВВС през годините, командири на военни формирования от ВВС и приятели на авиацията разгледаха статичния показ на авиационната техника.
        На 26 август командирът на формированието ще връчи на пилотския състав на авиогрупата отличителен знак „Пилот от Военновъздушните сили”.