29 юли 2013 г.

ЗЕНИТНО-РАКЕТНИТЕ ДИВИЗИОНИ СЕ ДОКАЗАХА В МНОГОНАЦИОНАЛНА СРЕДА        Дивизионите от състава на Първа Зенитно-ракетна база преминаха успешно проверката на националната система за ПВО, която се проведе в последния ден от международната летателна тренировка „Тракийска звезда-2013” (23-25 юли). В нея зенитно-ракетните формирования водиха учебни бойни действия срещу самолети от военновъздушните сили на България, Гърция и Румъния.


        Тестът на системата за ПВО на Република България бе осъществен в рамките на комплексна тренировка с реално обозначаване на въздушните цели. Чрез разиграване на отбранителна операция бяха проверени бойните способности на изтребителната авиация, зенитно-ракетните дивизиони към ВВС, силите и средства за противовъздушна отбрана на сухопътни войски и на ВМС. В „бойните действия” участваха екипажи на изтребители МиГ-29, щурмовици Су-25 и учебни самолети PC-9M (в ролята на въздушни цели) от военната авиация на България и на изтребители F-16 от ВВС на Гърция и МиГ-21 „Lancer” от ВВС на Румъния. Включиха се също така разчети на ЗРК от Първа Зенитно-ракетна база, от сухопътните и от военноморските сили.


        За зенитно-ракетните дивизиони комплексната тренировка изигра ролята на практически изпит за допуск до стрелбите на полигон Шабла в края на август. Право да извършват пускове там получават формированията, преминали цялостна проверка на специалната техника и готовността на разчетите. Процедурата приключва с учебна бойна работа по реални цели. Трябва да се открият, идентифицират, захванат, съпровождат и „поразят” определен брой от тях. В ролята на въздушния противник досега винаги са влизали наши самолети. За първи през настоящата година тя се изпълняваше и от изтребители на партньорски държави.

        Чрез привличането на военна авиация от съюзнически страни се създава по-реалистична тактическа обстановка, а разчетите могат да водят по-пълноценна подготовка. Повишава се елемента на изненадата и натренираността им за борба с различни типове летателни апарати. Освен това съчетаването на съвместните тренировки с решаване на национални задачи води и до икономия на ресурси.

        В тазгодишните международни тренировки и подготовки „Collector’s Item”, „Black Sea Rotational Force”, „Тракийско лято” и „Тракийска звезда” дивизионите на Първа зенитно-ракетна база изпълняваха задачи по охрана на стратегически важни промишлени и военни обекти. В хода им те отработиха противодействие на въздушни десанти, отразяваха самостоятелни и групови авиационни налети срещу прикриваните обекти и своите позиции. Разчетите натрупаха ценен опит във воденето на борба с въздушен противник, прилагащ разнообразни модели на атака с маньовър по височина и курс и отвличащи маневри. От своя страна демонстрираха ефективно прилагане на засадни прийоми, тактическо маневриране с „огън” („стрелба” и бърза смяна на позицията) и съсредоточаване стрелбата на няколко огневи канала срещу важни цели. Това им позволи да открият, захванат и въздействат учебно по максимално количество „неприятелски” самолети.

        Следващото голямо предизвикателство за зенитно-ракетните формирования са полигонните стрелби на Шабла.