25 юли 2013 г.

15 ГОДИНИ ОТ ПЪРВОТО УЧАСТИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ВВС
В МЕЖДУНАРОДНИ УЧЕНИЯ        Първото участие на българските Военновъздушни сили в международни учения е преди 15 години, далеч преди приемането ни в НАТО, през лятото на 1998 година.
        В международното учение „Cooperative chance” от програмата „Партньорство за мир” в Слияч, Словакия от 5 до 10 юли 1998 г. от българска страна участва двойка самолети МиГ-21 бис от авиобаза Граф Игнатиево.
        Подготовката на екипажите започва в края на 1997 г. Те се готвят и в учебния център на Българска гражданска авиация, изучават навигация, самолетоводене, радиоразговори, полети по въздушните трасета, използване на системата GPS. Всички радиоразговори при прелитането са на английски език, полетът до района е на пределен радиус на самолета и грешки са недопустими. На територията на България се провеждат тренировки за отработване на елементи, като полети над планинска местност на височина 300 м над терена, без радиолокационен контрол и радиовръзка. Теоретичната и летателна подготовка продължават 6 месеца и двойката майор Васил Лазаров и старши лейтенант Орлин Трифонов успешно прелитат до летище Слияч в Словакия. Втори екипаж са подполковник Тончо Чакъров и капитан Тихомир Резашки.
        Полетите се провеждат през деня в сложни условия. Българските пилоти се справят отлично, действията им са високо оценени – със заслужен „отличен”. Летците изпълняват денем общо 14 полета в състав на двойка в две опознавателни и пет реални задачи по контролиране на забранено за полети въздушно пространство. В актива им влизат 10 заловени „нарушители” и 6 часа нальот при крайно тежки метеорологични условия – дъжд и облаци с ниска долна граница. В последния ден на учението единствено българите успяват да се справят с програмата, а за останалите участници полетите са отменени поради лошото време. За успеха с труда си допринасят и военнослужещите от резервния екипаж и осигуряващите подполковник Пампоров, подполковник Реджаков, майор Димов, майор Маринков, майор Семерджиев, капитан Булдеев, капитан Радев, старши лейтенант Тотов, старшините Сотиров, Гаргов и Начев от инженерно-техническата служба.

        Седмица по-късно, от 15.07 до 24.07 1998 г., в Република Турция, на летище Акънджъ, в близост до столицата Анкара започва учението „Cooperative Key-98”. Република България е поканена за участие като страна отново по програмата „Партньорство за мир”. В него вземат участие военновъздушните сили на 6 страни членки на НАТО и 10 страни по ПЗМ. „Cooperative Key-98” е най-голямото и комплексно учение на НАТО по ПЗМ, провеждано до тогава, в което вземат участие 680 военнослужещи и 43 самолета.
Военновъздушните сили на Република България участват със:
        •един вертолет Ми-17 от 24 вап с екипаж командир – подполковник Георги Дечев, втори пилот – подполковник Динко Иванов, борден инженер – капитан Костадин Ганев и офицер за свръзка – капитан Петьо Мирчев;
        •един транспортен самолет Ан-24 от 16 таб с екипаж майор Васил Николов – командир, капитан Стойчо Кръстев – помощник-командир, подполковник Димитър Чавдарски – борден инженер, старши лейтенант Георги Колов – щурман и капитан Милко Вутов – борден радиотелеграфист;
        •два самолета Су-25 от състава на 22-ра щаб Безмер с летци майор Живко Атанасов, майор Димитър Данев и капитан Русен Русев и инженерно-техническият състав под ръководството на майор Бойко Маринов.        В рамките на учението са изпълнени 8 мисии за непосредствена авиационна поддръжка, в състав на двойка. Всяка от планираните задачи е с продължителност повече от час, в резултат на което екипажите натрупват нальот повече от 22 часа заедно с прелитанията. Учението допринася за подобряване на оперативната съвместимост на българските ВВС с партньорите от Алианса и за усвояване на процедурите на НАТО при участие в мироподдържащи операции.
        Професионализмът на българските летци и инженерно-технически състав и възможностите на техниката ни налагат като редовен участник в поредицата учения „Cooperative Key”.