22 януари 2013 г.

КОМАНДИРЪТ НА ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ ПРЕДСТАВИ
АНАЛИЗ НА ПОДГОТОВКАТА ВЪВ ВОЙСКИТЕ
ПРЕЗ 2012 ГОДИНА
        Анализ на подготовката и състоянието на дисциплината във Военновъздушните сили през 2012 г.се проведе днес, 22 януари. Във форума участваха началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, ръководството на Военновъздушните сили, командванията на основните военни формирования и началниците на отдели и самостоятелни сектори в Командването на ВВС.
        „За Военновъздушните сили 2012–та беше паметна, динамична и успешна година”, подчерта в обръщението си към участниците на командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов.
        „Паметна, защото отбелязахме 100-годишнината от първия боен полет на българската авиация, с което отдадохме заслужена почит и признание към тези, които създаваха, развиваха и изграждаха българските Военновъздушни сили.
        Динамична, защото се извърши значителна по мащаби реорганизация, свързана с промяна и доразвиване на доктриналната база, окрупняване на структурите и провеждане на учения – многобройни национални и международни учения, отличаващи се със своята сложност и интензивност.
        И още – защото продължи интензивната работа по приоритетния за нас проект за придобиване на нов вид основен боен самолет.”
        Генерал-майор Попов подчерта, че годината беше успешна за ВВС с резултатите, постигнати от подготовката. Сред отчетените постижения беше ръстът на изпълнения нальот, увеличеният брой на летците с по-висок клас, увеличеният брой на задачите по видовете подготовки и като резултат от всичко това – придобитите нови способности.
        Той акцентира върху извършената под ръководството на началника на отбраната мащабна дейност по изпълнението на третата мисия на Въоръжените сили (оказване помощ на населението в мирно време) – пожарогасене от въздуха, търсене и спасяване на пострадали, превоз на критично нуждаещи се от медицинска помощ граждани, като припомни случаите с наводнението в с. Бисер, пожарите във Витоша, Елхово и Рила, авиомедицинската евакуация на ранените израелски граждани при атентата в Бургас и други.
        Началникът на отбраната генерал Симеонов даде висока оценка на постигнатото в родовете войски на ВВС през годината. „Това, което направихте по изпълнението на трите мисии и най-вече в помощ на населението беше постигнато благодарение на дългогодишен упорит труд на специалисти от различни области и е равнозначно на геройство в мирно време, за което аз ви благодаря” – обобщи генерал Симеонов.
        По време на анализа бяха обсъдени и актуалните въпроси за състоянието на войсковия ред и дисциплината във войските.
        На базата на изводите и отчитайки направените прогнози командирът очерта основните направления за работа във ВВС през 2013 г.
В заключение генерал-майор Попов подчерта, че постигането на целите и достойното изпълнение на задачите през 2012 година е дело на целия личен състав, на организацията, създадена от командирите по места и оказаната помощ от висшето ръководство.
        За проявен професионализъм и постигнати отлични резултати със заповед на командира на ВВС бяха наградени военнослужещи от Командването и военните формирования.