14 май 2012 г.
Н.ПР. ДЖЕЙМС УОРЛИК – БЪЛГАРИЯ E НАДЕЖДЕН ПАРТНЬОP
        Част от задачите на Посланика на САЩ в Република България Н. Пр. Джеймс Уорлик са подпомагането и стесняването на отношенията и връзките между САЩ и България.
        В продължение на около месец неговите усилия се подпомагаха и от петстотин военнослужещи от авиобаза Авиано, Италия, които са част от ВВС на САЩ в Европа. Военнослужещите бяха в България за провеждането на учението „Тракийска звезда 2012”, което се осъществи в авиобаза Граф Игнатиево. В това си качество, те самите бяха посланици за българските си партньори от НАТО.
        Н. Пр. Джеймс Уорлик каза, че в бъдеще на България може да се гледа като на надежден партньор и че когато американските военнослужещи са на мисия, българските военни ще бъдат до тях.
        Учението даде възможност на американските и българските военнослужещи да работят заедно и да се учат един от друг.
        Н. Пр. господин Джеймс Уорлик добави, че тренировката е истинска възможност за пилотите на американските F-16 да се срещнат пряко с Миг-29 и МиГ-21 и е от полза за съвместната подготовка с български пилоти.
        По време на учението България посети и командващият на ВВС на САЩ в Европа генерал Марк Уелш III. Той се срещна с Н. Пр. Посланика господин Джеймс Уорлик и с българския и румънския си колега.
        Командващия на ВВС на САЩ в Европа сподели, че е имал удоволствието да види военнослужещи от три различни Военновъздушни сили да се подготвят заедно. Той каза, че българите, румънците и американците работят усилено за провеждането на едно великолепно учение.
        Генерал Уелш акцентира върху това, че българските ВВС и по-конкретно командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов изнесоха на плещите си основния товар за да създадат необходимите условия за изграждането на това силно и здраво партньорство, както и това, че американските участници са се чувствали спокойни и уверени и са провели тренировката все едно са у дома си.
        В допълнение посочи, че високо оценява тази подкрепа и благодари на генерал-майор Константин Попов.
        Генерал Уелш се срещна с военнослужещите от 31 авиокрило и им благодари за свършената работа.
        Той посочи, че всеки ден, където и да се намират, те уверено, твърдо и достойно представят не само ВВС на САЩ, но и страната, и нацията си.
        Учението продължи до средата на месец май.

        Репортаж: Робърт Секула


НАЗАД