19 декември 2011 г.
УСЪВЪРШЕНСТВАНЕТО НА ПОДГОТОВКАТА НА ЛЕТАТЕЛНИЯ СЪСЪТАВ
– ОСНОВНА ЗАДАЧА НА КОМАНДВАНЕТО НА ВВС

„Военновъзъдушните сили са изключително динамична система. Днес ние сме съвсем различни от това, което бяхме през 2010 година – с нови правила, с нови отговорности. През 2012 година ще бъдем още по-различни. Това ни задължава непрекъснато да повишаваме подготовката на всички наши специалисти и особено на летателния състав!”
Генерал-майор Константин Попов – командир на ВВС


                Военновъъздушните сили вече работят съвместно с колегите си от ВВС на Република Сърбия. След проведени разговори, положени усилия от нашите авиоспециалисти, направени договорености и заповед на Министъра на отбраната, за първи път от 12 до 16 декември 2011 год, група летци от авиобаза Граф Игнатиево посети Република Сърбия, където проведе подготовка на тренажор на самолет МиГ-29, намиращ се на военното летище до Белград.

                Групата включваше двама инструктори, четирима обучаеми и старши-офицер от Командването на ВВС. Летците изпълниха полети по прибори, дублиращи прибори, прехват и атака на въздушна цел, групова слетяност, зона сложен пилотаж на малка височина.Отработени бяха действия на екипажа при различни особени случаи в полет.

                Пилотите, извършили полети на тренажора на МиГ-29 се завърнаха с много добри впечатления от цялостната организация на посещението, посрещането от сръбска страна и най-вече от възможностите на тренажора за отработване на различни видове летателни упражнения и имитиране на различни ситуации в полет.

                Тренажорът на МиГ-29 дава възможност да се тренират полети във всички видове меторологични условия денем и нощем, както и да имитира поведението на самолета в целия му височинно-скоростен диапазон.

                Шестимата летци споделиха отлични впечатления от проведената подготовка и възможностите на тренажора, които включват:

                При полети в прости метеорологични условия, тренировка за изпълнение на фигурите от простия и сложен пилотаж, полети по зададен маршрут с имитация на характерни земни ориентири, благодарение на подробна графична карта на местността. Полетите за прехват и атака на въздушни цели могат да се изпълняват поединично или в състав на двойка, като инструкторът от специално работно място може да „играе” водач на двойката или самолет-цел.

                В сложни метеорологични условия е възможно отработването на полети по прибори и дублиращи прибори, както и заходи за кацане на различни летища.

                Особено полезна подготовка дава тренажорът при отработване на действията на летеца при различни особени случаи в полет. Подобна тренировка води до автоматизиране действията на летеца и значително съкращава времето за реакция в действителен полет.

                В подготовката на тренажор взеха участие четирима от най-младите летци на МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево. Основната цел беше под ръководството на двама опитни инструктори да оттренират и усъвършенстват някои от най сложните за усвояване подготовки и да изградят устойчиво разпределение на вниманието в различните етапи на полета.

                Общото впечатление на групата летци е, че тренажорът на МиГ-29 позволява изпълнението на широк спектър от задачи и е изключително полезен не само за млад и неопитен летателен състав, усвояващ самолета, но и за усъвършенстване на подготовката и на опитния състав или усвояването на нови по-слжни задачи.

                Организирането на периодично провеждане на подобни тренировки в бъдеще ще е от несъмнена полза на летателния състав и ще осигури по-добра ефективност при усвояването на самолета от млади летци или на нови подготовки от подготвените пилоти.