13 декември 2011 г.
ЗАВЪРШИ ПОДГОТОВКАТА НА ЕКИПАЖИ
НА САМОЛЕТ „ПИЛАТУС” PC-12
В ТРАНСПОРТНА АВИЦИОННА БАЗА – ВРАЖДЕБНА

                В изпълнение на договора между Министерството на отбраната и фирма „PILATUS AIRCRAFT” Ltd в транспортна авиобаза – Враждебна завърши подготовката на летателни екипажи на самолет PC-12 с инстуктора от фирмата Ян Шатеман. Авиобазата вече разполага с инстуктор – капитан Иван Иванов и с командир на екипаж – капитан Цветан Калайджиев, подготвени за изпълнение на летателни задачи във всякакви метеорологични условия.

                Екипажите отработиха нормални и аварийни процедури, в зони с обледенение и установяване на двигателя във въздуха, полети на тавана на самолета и на малки височини.

                Предстои от фирма „PILATUS AIRCRAFT” да бъдат връчени официални сертификати. Успоредно с летателната подготовка се проведоха и практически занятия за обслужване на кабината и пътниците от бордната домакиня, и изпълнение на видовете подготовки за полет от бордния техник и останалите членове на екипажа.

                Командирът на авиобазата полковник Димитър Иванов изрази задоволството си от изключително ползотворното и успешно приключване на годината. Той лично поздрави швейцарския пилот и му връчи плакет и постер на авиобазата.

                „Използването на самолет PC-12 ще даде възможност за надграждане на подготовката на летателния състав и за повишаване на способностите, както на авиобазата, така и на ВВС. Ще започне обучение на млади пилоти на този тип самолет, което е изключително важно за целенасочената, систематизирана и поетапна подготовка за приучване на основния самолет в авиобазата – С-27J „Спартан”. PC-12 дава възможност за овладяване на новия тип авионика в кабината – т.нар. “Glass Cockpit”, с която е оборудван и „Спартан”-а.

                Полковник Иванов изрази искрената си благодарност към Командването на ВВС за усилията, които положи и за последователността и решимостта при изпълнението на тази част от договора.