01 декември 2011 г.
ГЕНЕРАЛ МАРК УЕЛШ:
СЪТРУДНИЧЕСТВОТО МЕЖДУ ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ
НА САЩ И БЪЛГАРИЯ Е УНИКАЛНО – ОБРАЗЕЦ ЗА
СТРАТЕГИЧЕСКО ПАРТНЬОРСТВО И ДОВЕРИЕ МЕЖДУ
ВЪОРЪЖНИ СИЛИ НА СТРАНИ-ЧЛЕНКИ НА НАТО


                Изключително развитие на българските ВВС през последните години, иновативни подходи, новаторство в мисленето, модерно лидерство – това е мнението на висшето военно ръководство на Американската армия за нашите Военновъздушни сили.

                Високата оценка обяви на срещата с командира на Военновъздушните сили командващият на ВВС на САЩ в Европа и командващ на Съюзното Командване на ВВС на НАТО в Рамщайн, Германия генерал Марк Уелш III, който е на двудневно официално посещение в Република България.

                С тържествена церемония по посрещане в сградата на бул. „Генерал Тотлебен” започна визита на генерал Уелш, която е по покана на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов.

                На среща в Командването на ВВС генерал Уелш беше запознат със структурата, мисиите и задачите на българските Военновъздушни сили, текущото състояние и перспективите за бъдещето им развитие.

                Генерал-майор Попов и генерал Уелш обсъдиха задачите, които изпълняват ВВС на страните членки на НАТО и изграждането на оперативно-съвместими способности.

                Генерал Уелш изказа изключителното си задоволство от активното партньорство на българските ВВС, като акцентира върху реализацията на Плана за дългосрочна съвместна дейност между ВВС на Република България и САЩ, и приоритетното изпълнение на задачите по Air Policing в Интегрираната система за ПВО на НАТО.

                Той даде висока оценка и на постигнатите от българските Военновъздушни сили резултати при проведените до момента съвместни тренировки и обучения с ВВС на САЩ в Европа.

                Генерал Уелш сподели отличните си впечатления от досегашните контакти с командира на ВВС генерал-майор Попов и подчерта, че достигнатото през последните години ниво на сътрудничество между ВВС на двете страни е образец за стратегическо партньорство и доверие между въоръжени сили на страни-членки на НАТО.

                Генерал-майор Попов изказа удовлетворението си от проведения разговор и подчерта необходимостта от съвместни усилия за постигане на необходимите оперативни способности на ВВС на страните-членки на Алианса.

                Той обърна внимание на готовността на българските ВВС да участват в проекти по инициативата на НАТО „Интелигентна отбрана”, като посочи пример за първи стъпки в това отношение сключените двустранни споразумения с Гърция и Румъния за презгранични операции по Air Policing, програмата за тактическо използване на транспортни самолети, за съюзно земно наблюдение и др.

                Визитата на генерал Уелш продължава с посещение в авиобаза Граф Игнатиево, където ще участва в дискусии с командването, и с летателен, инженерно-технически и осигуряващ състав от базата. Ще бъде демонстрирано действието на дежурните двойки изтребители при изпълнение на мисията Air Policing – прехващане на самолет-нарушител и принуждаването му за кацане.

                Американската делегация ще бъде запозната с тактико-техническите характеристики на изтребителите МиГ-21 и МиГ-29 при разглеждане на статичен показ.