11 ноември 2011 г.
ИНТЕРВЮ НА КОМАНДИРА НА ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ
ГЕНЕРАЛ-МАЙОР КОНСТАНТИН ПОПОВ ЗА ПРОГРАМА „ХОРИЗОНТ”
НА БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО9 ноември 2011 г.


– Господин генерал, от 25 на 27 години се повишава възрастта за пенсиониране. Това как повлиява на военните?

В никакъв случай не е приятно да ти ограничат срока за придобиване право на пенсия. Аз искам да напомня факта, че само преди десетина години, този срок беше 20 години. Така че, сега за нашата система означава, че този срок се увеличава с 30 %.

Естествено, че не е приятно. Но мисля, че сътресение в това отношение няма. Всеки има право, разбира се, да направи своя личен избор. Но не са много хората, които смятат, че това може да ги демотивира, или да провали някакви задачи. Мисля, че това е право на личен избор на всеки един.

Аз, всъщност, искам да благодаря на хората, които в една ситуация на ограничен бюджет, на много ограничения, вършат чудеса от героизъм, изпълняват си абсолютно задачите.

– Помагате на населението, когато например има затрупани хора в населените места при снеговалежи…

– Помагаме и при гасене на пожари, и при обезвреждане на бомби, и при наводнения – не са малко примерите. Нашите пилоти летяха и до Оман, и до Судан, за да спасят пленените екипажи – на вертолета, на моряците.

Има наистина много примери и това са „екстра” задачи за нас. Това искам да го подчертая! С този ограничен бюджет ние изпълняваме повече от това, което правехме преди.

И ако трябва да анализирам, бих казал, че наистина едва ли има ВВС, които при такива ограничения да могат да изпълняват толкова различни, разнообразни задачи, с целия риск, с цялата отговорност, които носят тези хора, за което аз им благодаря! Наистина имаме отлични момчета, които в никакъв случай не са натрупали някакви „огромни състояния и не са станали изключително заможни”.

– Е, добре, но сега има и тука публикации покрай това – „ България не е военна хунта”. . .

– Не трябва да има противопоставяне, агресия. Ние толерираме и имаме респект към всяка една професия.

– Т.е. не трябва да се конфронтирате с обществото чрез бюджета – това искате да кажете…?

– Ами аз съм сигурен, че ако ми дадат един скалпел няма да извърша перфектната операция. Нито мога да направя прекрасен репортаж! Но съм сигурен, че ако някой дойде и му сложим шлем, и го облечем в летателен костюм, надали ще изпълни по-добре задачата във въздуха, отколкото един пилот.

Така че, нека да си имаме взаимното уважение. Може да ги имаме различните мнения, но ако в една такава критична ситуация, когато има световна икономическа криза, ние сме агресивни – това не води до нищо добро. Според мен толерантността, уважението един към друг, работата, която вършим, е ключът към успеха.

– Казвате суверенитет. Този бюджет, който в момента се осигурява, ще ви подпомогне ли да гарантирате националния суверенитет…..?

– Определено, в НАТО както можеш да вземеш, така трябва и да даваш, разбира се. И аз пак благодаря на всички тези, които работят в системата на ВВС и искам да подчертая, че при тези проверки, които ни се осъществяват от НАТО и се правят и в много други държави, ние тази година имахме най-високия резултат в региона. С този малък бюджет, с тези ограничения, тези момчета и момичета работиха така, че имаха най-високите оценки.

– И в такъв случай, ето финансовото министерство ще ви каже – след като може с малък бюджет да ви хвалят, защо ви е повече….

Всъщност, това не може да се каже от министерството, а се казва от обществото. Обществото трябва да реши какво, доколко, как им е необходимо. И ако смята, че армия не е необходима и че държавност в България не е необходима- защото армията е едно от звената, които обвързват и създават държавността – нека да кажат. Но аз смятам, че българите имат достатъчното съзнание, достатъчно широко виждане, за да знаят, че те искат самостоятелно да вземат своето решение за своето собствено бъдеще.

Интервюто взе: Добромир Видев