07 ноември 2022 г.

ФИЛМЪТ ЗА 12-ТА АВИАЦИОННА БАЗА БЕ ПРЕДСТАВЕН ОФИЦИАЛНО
        Днес в 12-та авиационна база в гр. Долна Митрополия се проведе дългоочакваната премиера на филма за 12-та Авиобаза Долна Митрополия.
Официални гости на мероприятието бяха г-н Петър Петров – Председател на Общински съвет Долна Митрополия, ветераните о.з. подп. Славен Петров, о.з. подп. Славей Първанов и о.з. подп. Никола Николов.

        Филмът е реализиран благодарение на съвместната работа на Ф2Ф Студио и Динафос ЕООД. Ф2Ф Студио е с богат опит в изготвянето на филми, видео-презентации и репортажи на военна тематика за националните телевизии и регионални медии. Единствената дама в екипа и сценарист на филма е Екатерина Костова. Притежава богата творческа биография – тя е журналист, автор на книги и сценарист на филма. Носител на наградата „Офицър” на Министерство на отбраната. Запозна присъстващите с екипа, чието дело е този филм – Юлиян Георгиев – режисьор и главен оператор. Носител на награда „Пловдив” за операторско майсторство, Александър Георгиев – доскорошен оператор в БНР – Радио Пловдив и оператор и монтажист в Ф2Ф Студио и Павел Бусерски – професионален фотограф, заснел много авиационни събития. Екатерина разказа за снимачния период и реализирането на филма. „Нашето желание бе филмът да покаже всекидневието в авиобазата, която е дала криле на много поколения български бойни пилоти. Искаме зрителите да видят и да чуят хората от авиобазата – от командирите начело с първокласния летец-пилот полк. Петър Банков, който я ръководи от 5 години, през инструкторите, инженерите и техниците, експертите по логистика, навигация, комуникация и свръзки до младите пилоти. Защо са се посветили на авиацията, кое не ги отказва и какво е Долна Митрополия за тях? На тези въпроси ние потърсихме отговор“.
        Гледайки филма зрителите се убедиха, че камерите са успели да уловят важни моменти от ежедневието и изпълнението на специфичните и отговорни задачи, разкриващи авиационния свят. С голяма непринуденост и вещина Екатерина Костова провежда интервютата със своите събеседници и така успява да надзърне не само в кабината на самолета, хангарите, тренажора и залите за предполетни указания, а и в душата на военнослужещите от 12-та авиационна база.
        Филмът предизвика заслужени бурни аплодисменти от всички присъстващи на премиерата. Командирът на 12-та авиационна база – полковник Петър Банков изказа благодарност на екипа на Ф2Ф Студио и им връчи плакет на авиобазата.