04 ноември 2022 г.

ОФИЦИАЛНО ВРЪЧВАНЕ НА СЕРТИФИКАТИ НА УЧАСТНИЦИТЕ В ЛЕТАТЕЛНАТА ТРЕНИРОВКА „EUROPEAN SPARTAN EXERCISE 2022“
        Един от най-забележителните архитектурни паметници в град Ямбол – Културно-информационният център Безистен беше домакин на тържествената церемония по връчване на официалните сертификати на участниците в престижната европейска летателна тренировка на самолети С-27J „European Spartan Exercise 2022” (ESE 2022). Със своето великолепие и уникална архитектура, безистенът създаде още по-празнично настроение в присъстващите.

        След две седмици съвместна работа, десетки успешно изпълнени задачи и обмяна на ценен опит, участващите екипажи от Република България, Италианската република, Република Литва и Румъния, заслужено получиха своите сертификати. Удостоверенията бяха връчени от представителя на Европейската агенция по отбрана подполковник Виктор Брясков, който е и директор на ESE 2022, от заместник-директора на ESE 2022 подполковник Денис Иноченти и от командира на летателната тренировка полковник Филип Ангелов.

        Специално за повода и като изненада за всички участници беше специално изпълнен на орган Европейския химн „Одата на радостта“. Също така беше представено и динамично видео със запомнящи се моменти от ESE 2022, подготвено за случая от Военния телевизионен канал. Нескрита беше и емоцията на участниците, което се усещаше по време на церемонията. За спомен от домакина на летателната тренировка, командирът на авиобаза Безмер полковник Милен Димитров връчи на участващите страни специални постери със снимка на самолет Су-25.
Церемонията по връчване на сертификати завърши с обща снимка за спомен на участниците в ESE 2022.