04 октомври 2022 г.


ЗАПОЧНА МЕЖДУНАРОДНАТА ЛЕТАТЕЛНА ТРЕНИРОВКА „EUROPEAN SPARTAN EXERCISE 2022“
        Започна международната летателна тренировка „European Spartan Exercise 2022“ (ESE 2022). Тя се провежда за шести път като за пети, Република България е страна-домакин. Тренировката е била провеждана в град София и град Пловдив. Тази година авиобаза Безмер ще е домакин. В ESE 2022 ще вземат участие летателен и инженерно-технически състав на военнотранспортни самолети C-27J от Република България, Италианската република, Република Литва и Румъния. Периодът за провеждане летателната тренировка е от 03 октомври до 14 октомври 2022 г.

        Тренировката се провежда ежегодно, като част от програмно споразумение между операторите на самолети C-27J, членки на Европейския съюз. Инициативата за създаването на проект C-27J е на Европейската агенция по отбрана и е насочен към синхронизиране и уеднаквяване на методите за поддръжка на авиационната техника и уеднаквяване на подготовката на летателен и инженерно-технически състав.

        Основен район за тактическа подготовка – изпълнение на тактически заходи за кацане, десантиране на парашутисти и операции при работещи двигатели ще бъде летище Безмер и летище Чешнегирово. За повишаване на интензивността на мисиите на участващите екипажи, те ще могат да планират задачи за симулирано десантиране на хора и товари, а летище Безмер ще бъде използвано за изпълнение на тактически заходи за кацане. По време на учението ще бъдат изпълнени задачи и в района на летище Долна Митрополия. Ще бъде отработено и осъществяването на полети на малка височина, тактически полети, които са свързани с различни сценарии, както и задачи по преодоляване на ПВО.
        В структурата за командване и управление има включени представители на страните участници, както и представител на Европейската агенция по отбрана. Представителят на Европейската агенция по отбрана е български офицер от Военновъздушните сили подполковник Виктор Брясков. Създаването на тактическа обстановка и планирането на летателните задачи ще бъдат под ръководството на италиански тактически инструктор от международния център за подготовка на симулатор за C-27J Spartan в Италия – подполковник Денис Иноченти.

        Ще бъдат планирани задачи за десантиране по парашутен способ на военнослужещи от ВВС и СКСО. В сценария ще бъдат отработени процедури за авиационна медицинска евакуация, съвместно с екипи от Военномедицинска академия – София и екипи за авиомедицинска евакуация от Италианската република, Република Литва и Румъния.
        Ръководител на летателната тренировка „European Spartan Exercise 2022“ е полковник Филип Ангелов, командир на авиобаза Враждебна.