12 септември 2022 г.


ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА 40-ГОДИШНИНАТА НА ВОЕННО ФОРМИРОВАНИЕ 34420 – КОСТИНБРОД        На 03 септември 2022 г., тържествено беше отбелязана 40-годишнината от създаването на военно формирование 34420 – Костинброд от състава на Зенитно-ракетната база. На празника присъстваха командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, командирът на базата полковник Димо Илиев, командири на зенитно-ракетни формирования, настоящи и бивши военнослужещи от воинската част, както и представители на Община Костинброд.

        За празничния повод военното формирование отвори врати за ветераните от Зенитно-ракетни войски и военнослужещите, свързали съдбата си с него. Те и техните семейства имаха възможност отново да се докоснат до експонирана на плаца специална бойна техника, да си направят снимки за спомен и срещнат с колеги и приятели.

        Впоследствие празникът продължи с тържествена церемония в читалището на гр. Костинброд. В словото си към гостите временно изпълняващия длъжността командир на формированието майор Димитър Донев заяви: „През годините нашата воинска част е наричана и „Формированието на изгряващото слънце”, и „Дългата ръка на ЗРВ”, но това което я описва най-точно е „Групата”. То говори за дивизионната ни структура, но и за хората, гордеещи се, че са били или са част от нея. За общността ни, опираща се на всеотдайност, сплотеност и взаимопомощ, за да се изпълняват поставените задачи по най-добрия начин, независимо от обстоятелствата. „Групата” е емблема, стандарт за най-високо качество, определен от Вас, скъпи ветерани, за което ви изказвам искрена признателност и най-дълбоко уважение! Чест е за мен да служа с колеги, които дават всичко от себе си, за да продължаваме традицията и да се гордеем с постиганато.”
        След изказване на благодарност за подкрепата и разбирането, които получават от командването на ВВС и Зенитно-ракетната база, честването продължи с награждаване. Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на Зенитно-ракетната база с предметни награди и грамоти за принос в развитието на формированието, професионализъм, отлична подготовка и инициативност бяха отличени офицери от запаса и военнослужещи.

        В изказването си пред присъстващите командирът на ВВС генерал-майор Петров изказа дълбокото си благодарност към хората, изградили с много усилия, на едно сурово и неприветливо място (бивш авиационен полигон) „гнездото” на българската зенитно-ракетна система „Вега” и днешните продължители на делото им: „Благодаря ви като командир и гражданин, който се чувства сигурен, защото нашето небе е добре защитено от вас с най-далекобойното и мощно оръжие, което имаме във ВВС. Привилегия е в трудно време като днешното да имам до себе си хора с вашия дух, отдаденост и воля за продължаване напред, въпреки тежките дефицити. От сърце ви желая крепко здраве и нека успеха да увенчава всяко наше начинание, защото всяка обща победа е в името на България”.

        От името на ветераните на Първа зенитно-ракетна база, слово произнесе полковникът от резерва Стефан Бозов – един от най-дългогодишните командири на формированието. Той подчерта, че макар и не лека службата му там е била удоволствие заради сплотеността и задружността на колектива и пожела да дочакат дълго отлаганото придобиване на нова зенитно-ракетна техника.

        Официалната част приключи с поднасяне на плакети за празника на официалните гости и прочитане на множество поздравителни адреси. След това присъстващите се насладиха на празнична програма на изпълнителите и танцьорите от представителния ансамбъл на Българската армия.