12 септември 2022 г.


ОБРАЗЪТ НА ПИЛОТА-РОДОНАЧАЛНИК СИМЕОН ПЕТРОВ, ИЗОБРАЗЕН НА МИГ-29 ВДЪХНОВЯВА БОЙНИТЕ ПИЛОТИ НА БЪЛГАРИЯ
        По повод 110 години от първия полет в историята на българската авиация, осъществен от летеца Симеон Петров със самолет „Блерио“ – българска собственост в небето на България, на 07 септември 2022 г. в авиобаза Граф Игнатиево бе представен изтребител МиГ-29 с неговия образ на вертикалния стабилизатор.

        Гости на събитието бяха командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, Весела Петров и Симеон Петров – внуци на първия български пилот и негови правнуци, бригаден генерал Димитър Иванов, командир на авиобаза Крумово, бригаден генерал Юлиян Радойски, началник на ВВВУ „Георги Бенковски“, бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово, полковник Филип Ангелов, командир на авиобаза Враждебна, полковник Христо Ганецовски, командир на база „Командване, управление и наблюдение“, полковник Димо Илиев, командир на зенитно-ракетна база – Божурище, полковник Любомир Лазаров, началник на отдел в Съвместно командване на силите за специални операции, г-н Петър Йовчев, художник и др.

        „Българската бойна авиация е с богата и славна история, но за съжаление има много „залепнали страници“, които не са разгръщани и почти сме забравили. Днес припомняме делото на един забележителен човек, уникален офицер и родолюбец – Симеон Петров“, каза в словото си генерал – майор Димитър Петров и подчерта, че „стореното от нашите предци не следва да възприемаме само като исторически събития, а преди всичко като нагледен пример, как с жар, буден ум, силна воля и обич към Родината се прокарват дръзки идеи, бележещи развитието на авиацията не само в страната ни, но и в световен план“.

        Весела Петрова, внучка на Симеон Петров от своя страна разказа интересни и забележителни подробности от биографията на своя дядо и благодари от името на цялото семейство на Военновъздушните сили за възкресяване и популяризиране на неговото дело и живот.

        О.р. полк. проф. д.в.н. Димитър Недялков изнесе лекция за основоположника на българската авиация. Той сподели, че когато говори за неговата личност неизбежно я свързва с термина „код на българина“. „Винаги съм се питал, колко развита трябва да бъде фантазията и ерудицията на човек, за да поиска да лети през 1912 г., когато авиацията се е зараждала и е давала много жертви“. Професорът изтъкна, че Симеон Петров е новатор с качества на надарен пилот, който осъществява първи нощен полет още при обучението си във Франция, първото успешно приземяване със спрял двигател, а по-късно развива идеята за производство на самолети в България, създава авиационната бомба тип „Чаталджа“ и има изключителна заслуга за запазването на летище Божурище, което е трябвало да бъде разрушено по силата на Ньойския договор.

        Бе прожектиран филмът на Военен телевизионен канал „Първият“, създаден през 2018 г. по повод 130 години от рождението на пилота. Сценарист на филма е д-р Стоян Марков – директор на Военен телевизионен канал.
„За мен бе истинско вдъхновение да нарисувам Симеон Петров на изтребителя, който символизира свободата и силата“, сподели пред авиационната аудитория младият художник Петър Йовчев, чието творческо дело е изобразения лик на Симеон Петров.