28 юни 2022 г.

ПРОВЕДЕ СЕ ЕВРОПЕЙСКИ СИМПОЗИУМ ЗА ВЪЗДУШЕН ТРАНСПОРТ ВЪВ ВОЕННА АКАДЕМИЯ „Г. С. РАКОВСКИ“!
        За времето от 22 – 24 юни 2022 г. се проведе първият европейски симпозиум за въздушен транспорт, организиран от Европейската агенция по отбрана, с подкрепата на Военновъздушните сили и любезното домакинство на Военна академия „Г.С.Раковски“.
В приветственото си слово към участниците, заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев подчерта ползотворното сътрудничество между Българските Военновъздушни сили и ЕДА от 2007 год. насам, изразяващо се в провеждането на множество летателни тренировки, учения и работни срещи, имащи за цел да развият способностите на Европейския въздушен транспорт. Военновъздушните сили на Република България утвърждават позицията си като постоянен домакин на ежегодната летателна тренировка на самолети C-27J „European Spartan Exercise“ и Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на екипажите от военнотранспортната авиация “European Tactical Airlift Programme – Course”.


        Първият по рода си европейски симпозиум за въздушен транспорт е насочен към по-широки хоризонти и събира на едно място експерти в областта на въздушния транспорт на оперативно и стратегическо ниво, осигурявайки им възможност за дискусии, представяне на алтернативи и подобряване на стратегическия въздушен транспорт.


        Участие в симпозиума взеха представители на 11 страни (България, Белгия, Германия, Испания, Франция, Унгария, Италия, Литва, Кралство Нидерландия, Португалия, Румъния), представители от Европейската Агенция по Отбрана, Европейски център за въздушен транспорт, Европейско Командване за Въздушен Транспорт, Клетка за координация на стратегическия транспорт (Strategic Air Lift Coordination Cell), Училище за обучение на пилоти за военнотранспортни самолети във Франция, Италия и Испания, авиационната индустрия AIRBUS, EMBRAER, PIAGGIO AEROSPACE и LEONARDO.


        Представени са възможностите на Клетката за координация на стратегическия транспорт да осигурява стратегически транспорт за незабавни доставки до зоната на операциите. Основният проблем е наличието от 2019 година на сключен договор само с “ANTONOV LOGISTICS SALIS GmbH”, която трябва да осигурява транспорт с помощта на AN-124 и АН-225, . Тези самолети са осигурявали стратегически превози до различни точки в целия сват – Азия, Африка и т.н. В резултат на конфликта в Украйна и унищожаването на единствения АН-225, Европейският съюз започва да търси алтернативи за превоз на извънгабаритни и свръхтежки товари. Първият симпозиум за въздушен транспорт предостави възможност на водещи компании от авиационната индустрия като AIRBUS, EMBRAER и PIAGGIO AEROSPACE да представят техните възможности като въздухоплавателни средства за осигуряване на този вид транспорт на оперативно и стратегическо ниво и необходимостта за изграждане на способности за дозареждане във въздуха.


        Симпозиумът даде възможност на представители от Училището за обучение на пилоти от за военнотранспортни самолети във Франция, Испания и Италия да покажат ефективността прилагането на единна програма за обучение на пилоти. Практиката е показала преимуществата на обучението на пилоти в многоместен екипаж за транспортната авиация с минимално отделяне на време за обучение на едномоторни самолети и по-лесното изграждане на навици за пилотиране.


        Представител на ЕАО е използвал възможността да представи на симпозиума и резултатите от разработването на Технически споразумения за провеждането на даден проект с участието на няколко страни. Изразявайки в един документ всички дейности по дадено мероприятие, правни аспекти и условия улеснява работата и намалява ресурсите за подготовка за мероприятието.