02 юни 2022 г.

ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ ПО СЛУЧАЙ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ДЕТЕТО – 1-ВИ ЮНИ


        На 01.06.2022 година във военните формирования на Военновъздушните сили се проведе Ден на отворени врати по случай Международния ден на детето – 1-ви юни.

        С много настроение премина Денят на отворени врати, организиран от 12-та авиационна база по случай Международния ден на детето.
        На празника присъстваха 250 ученици от СУ „Христо Смирненски” гр. Искър, СУ „Христо Смирненски” гр. Гулянци, ПГЗ „Стефан Цанов” гр. Кнежа, ПГСС „Проф. Иван Иванов” и СУ „Христо Ботев” с. Долни Дъбник, СУ „Васил Априлов” гр. Долна Митрополия, СУ „Димчо Дебелянов” гр. Белене и СУ „Евлоги Георгиев” гр. Тръстеник.
        Любовта към авиацията привлече и много семейства от гр. Плевен и гр. София, които бяха избрали да посетят авиобазата, за да отпразнуват празника.

        Гостите с удоволствие разгледаха статичния показ на самолети L-39 ZA, “Pilatus” PС-9М и Zlin 242 L, авиационна техника и леко стрелково въоръжение. Височинното оборудване – защитен шлем, кислородна маска и противопретоварващ костюм предизвикаха интереса на малки и големи.
        В музея на авиобазата те разгледаха експонатите, а от увлекателната беседа научиха за историята на Летище Долна Митрополия. Много от децата споделиха, че имат желание да се посветят на военната професия. Дългогодишната мечта на Митко, който е в единадесети клас, е да стане летец-пилот във Военновъздушните сили. Той очаква с нетърпение догодина да се дипломира, за да се яви на приемните изпити. От сърце всички му пожелаха успех.
        Децата си тръгнаха от летище Долна Митрополия удовлетворени, че имаха уникалната възможност на своя празник да се докоснат до света на военната авиация и да научат колко е отговорна професията на българските военнослужещи.

        Традиционно и тази година авиобаза Безмер отвори врати за посетители по случай Международния ден на детето – 1 юни.
        Въпреки ангажираността на голяма част от личния състав на базата в учения, за многобройните гости бе осигурена възможност да почувстват отблизо духа на авиацията, разглеждайки експозицията от самолети Су-25, летателна екипировка, спасително и парашутно-десантно оборудване.
        С демонстративната стрелба с автомат АК-47 малките посетители се запознаха с мощта и силата на най-доброто стрелково оръжие, а точността си можаха да изпитат с оръжията за пейнтбол, осигурени от Център за Пейнтбол-Ямбол. Огромен беше интереса към водната арка, изпълнена от противопожарните автомобили ЗиЛ-131, както и към екипировката на самите пожарникари.

        Стотици деца имаха възможност да покажат своя талант, рисувайки върху емблематичните шестоъгълници на пътеката за рулиране. Необичайно горещото време не им попречи да претворят мечтите си в прекрасни рисунки, като най-добрите бяха отличени с атрактивни награди, осигурени от командването на базата.
        Разхладителни напитки, подаръци, лакомства и добро настроение имаше за всички бъдещи авиатори, посетили в този ден авиобазата.
        Доволни от видяното и изпълнени с положителни емоции, малчуганите си пожелаха нови срещи с интересния свят на военната авиация.

        16 авиобаза също отвори врати по повод Международния ден на детето – 1 юни. Многобройните посетителите имаха възможността да разгледат и да се докоснат до военнотранспортните самолети на въоръжение в авиобазата, изложени за статичен показ, както и леко стрелково въоръжение.
        Щастливи, че имаха уникалния шанс да се докоснат до авиационната техника и да научат, колко е отговорна професията на българските военнослужещи, децата си тръгнаха от авиационните бази, размечтани за още нови срещи с интересния свят на военната авиация.