21 април 2022 г.

ВВС Е АБСОЛЮТЕН ШАМПИОН В ДЪРЖАВНИЯ ВОЕНЕН ШАМПИОНАТ ПО ОРИЕНТИРАНЕ        Представителните отбори на Военновъздушните сили – мъже и жени станаха държавни военни шампиони в завършилото на 20 април 2022 г. състезание по ориентиране.
        От 18 април до 20 април 2022 г. в района на град София се проведе Държавния военен шампионат по ориентиране. В шампионата взеха участие 11 представителни отбора: сборен отбор на Министерство на отбраната, представителни отбори на Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, служба „Военна полиция“, Националният университет „Васил Левски“, Висшето Военновъздушно училище „Георги Бенковски“, Военна академия „Г.С. Раковски“, Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана (ККИПКО), Командване за логистична поддръжка (КЛП).


        Първият ден от шампионата на Витоша в местността на Симеоново беше проведена дисциплината индивидуално ориентиране. Мъжкият ни отбор беше в състав:
– майор Илия Куцаров от военно формирование 22800 – София, състезател и ръководител на отбора на ВВС;
– майор Светослав Стоянов от военно формирование 28000 – Граф Игнатиево;
– майор Стоян Барев от военно формирование 24900 – София;
– майор Димитър Вълчев от военно формирование 24980 – Божурище.
        В изключително тежки метеорологични условия състезателите от мъжкия отбор на ВВС се класираха на 5, 7, 10 и 22 място, като във временното класиране заеха трета позиция с изоставяне от 10 минути от първите и 3 минути от второ място.
        При жените ситуацията беше аналогична като изоставянето от първите два отбора беше съответно с 8 минути от първия и 3 минути от втория отбор. Женският отбор на ВВС беше в състав:
– лейтенант Ивелина Колева от военно формирование 32040 – Крумово;
– старши сержант Виолета Георгиева военно формирование 32610 – Банкя;
– редник Кристина Велева от военно формирование 28000 – Граф Игнатиево;
– редник Гергана Малчева от военно формирование 24980 – Божурище.
        Представителките от ВВС заеха съответно 9, 15, 4 и 13 място.
        Крайното класиране беше решено в последната дисциплина щафета, която се проведе в местността над Банкя. Всички състезатели от представителните ни отбори мъже и жени дадоха всичко от себе си и след успорвана надпревара наваксаха изоставането си и постигнаха солидна преднина пред конкурентите отбори, като заслужено заеха първите места в крайното комплексно класиране мъже и жени.
        Водачът на отборът майор Куцаров оцени конкуренцията като много силна и подготвена. Той изказа своята благодарност към състезателните за отличните им резултати, с които представиха ВВС в държавния шампионат и завоюваха първите места.