18 март 2022 г.

Тържествено честване на 70-та годишнина от създаване на Радиотехнически войски        Днес, 18 март 2022 г., се навършват 70 години от създаването на Радиотехническите войски (РТВ). Празникът беше отбелязан с Тържествено честване в Централния военен клуб в град София, където се събраха РТВ специалистите от Военновъздушните сили. Честването на кръглата годишнина беше уважено от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, заместник-командира на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев, началника на Военна академия “Георги Стойков Раковски” генерал-майор Тодор Дочев, помощник – ректора на Висшето Военновъздушно училище „Георги Бенковски“ о.з. полковник Ангел Георгиев, командири на военни формирования, военнослужещи, цивилни служители и ветерани.        Събитието беше открито със слово на началника на щаба на БКУН полковник Любомир Тенчев, в което той описа състоянието на РТВ към настоящия момент с пожелания за по-нататъшно развитие и получаване на нова съвременна техника.
        Приветствие поднесе и командирът на База за командване, управление и наблюдение (БКУН), полковник Христо Ганецовски, като направи кратка ретроспекция и начерта перспективите за развитие пред Радиотехнически войски, поздрави личния състав и пожела здраве и бъдещи успехи за решаването на предстоящите задачи в сложна динамична обстановка. Изрази своето искрено уважение и благодарност към ежедневния упорит труд, високия професионализъм и незаменимия принос за осигуряване на радарна информация и опазване на въздушния суверенитет на България. Пожела здраве и много успехи при решаването на предстоящите задачи на всички, служещи в РТВ формированията.


        Празнично обръщение към присъстващите отправи и генерал-лейтенант Цанко Стойков. В него генерал-лейтенант Стойков благодари на специалистите от РТВ за силната воля, борбения дух и стоицизма при изпълнение на дълга им към Родината. В заключение пожела на всички присъстващи здраве, неизчерпаема енергия и добър късмет.
        В своето слово бригаден генерал Петьо Мирчев подчерта „Използвам днешния тържествен повод да изразя своята дълбока признателност и уважение към всички Вас – специалисти от Радиотехнически войски, които давате своя дял за запазване на родното небе чисто и към всички воини от резерва, които през годините са отдавали своята младост, сили и енергия за изграждането и развитието на войските.
        Благодаря и на тези, които ще посрещнат празничния ден на бойния си пост, благодаря и на тези, които ще ги сменят, благодаря на хората с големи сърца пред радарите, в кабините, в машините, които бдят за чисто българско небе.
        По случай седемдесетата годишнина от създаването на Радиотехнически войски Ви пожелавам на всички вас крепко здраве и още много успехи при изграждане на настоящето и бъдещето на РТВ и ВВС, както и при изпълнение на основната ни задача – гарантиране на въздушния суверенитет на България в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО. Желая и на Вашите семейства здраве, щастие, увереност и сила, за да посрещнем достойно предизвикателствата на новото време.“
        Последва прочитане на заповеди за награждаване от началника на отбраната, командира на ВВС и командира на БКУН на отличени военнослужещи и цивилни служители.