10 март 2022 г.


ОФИЦЕРИ ОТ КОМАНДВАНЕТО НА АВИОБАЗА ГРАФ ИГНАТИЕВО И НА ТАКТИЧЕСКОТО АВИАЦИОННО ФОРМИРОВАНИЕ „СТРЕЛА“ НА ИСПАНСКИТЕ ВОЕННОВЪЗДУШНИ СИЛИ ПРОВЕДОХА СРЕЩА С КМЕТА НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ ЗДРАВКО ДИМИТРОВ
        Подполковник Петър Методиев, началник на отделение в авиобаза Граф Игнатиево и подполковник Хесус Салазар, командир на испанското авиационно формирование, с които българските Военновъздушни сили осигуряват съвместното изпълнение на мисията по охрана на въздушния суверенитет на Република България, разговаряха днес, 10 март 2022 г., с кметът на община Пловдив.
        На срещата присъстваха още заместник-кметът по обществен ред и сигурност Йордан Ставрев и заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов.


        „Високо оценявам вашите усилия, като наши съюзници в НАТО, за изпълнение на отговорните задачи съвместно с българските изтребили“, каза господин Здравко Димитров. Той изрази готовност за съдействие на община Пловдив в осигуряване на възможности за испанските военнослужещи да разгледат и се запознаят по-обстойно с богатия на културно-исторически забележителности град Пловдив. Подполковник Салазар от своя страна благодари за топлото домакинство на българските си колеги и на жителите на град Пловдив и подчерта, че за повечето от испански военнослужещи това е първа възможност да посетят страната ни и да се докоснат до нашата национална култура и традиции.


        Четири самолета „Eurofighter Typhoon“ от състава на Военновъздушните сили на Кралство Испания участват в изпълнението на мисията по охрана на въздушното пространство на страната ни съвместно с българските изтребители МиГ-29 в периода от 11 февруари до 31 март 2022 г.
        Усилената охрана от военновъздушните сили на България и Испания е приета с решение на Министерския съвет на 24 януари т.г. и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS) до 31 март 2022 година.