04 март 2022 г.

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК – 144 ГОДИНИ СВОБОДА!
Хълмът на Бунарджика в Пловдив оживя от насъбралото се множество с венци, цветя и развяти трибагреници


Още час преди началото на официалното честване на 3 март, обявено за 12.00 ч., към хълм Бунарджика се изкачваха от всички страни родолюбиви българи и гости на града.


        Вървейки към върха, майки и татковци обясняваха на малките си деца историята на нашето Освобождение. Други млади българки, облечени в национални носии, бутаха една до друга детски колички, а мъже в опълченски униформи и възрастни хора се събираха на групички и отривисто крачеха нагоре. Най-отпред на „Поход на свободата“ ги водеха членовете на комитет „Родолюбие“. Това бе спонтанно и пъстро народно шествие до върха на Бунарджика, предвождано от копия на знамената на българското опълчение.


        Горе на площадката настроението се покачваше от звуците на величавите български маршове в изпълнение на Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили.


        Звученето им отекваше в душите на прииждащите, въздигайки чувства на нарастваща гордост и благодарност, защото в звученето на маршовете, писани за българскатата войска, припознаваме славата на българския дух, повел ни в героични битки по пътя към Свободата.
Ставаше шумно и оживено от стотиците гласове…
И изведнъж … пълна тишина скова хълма и народът настръхна от рецитала на огнената Вазова ода „Опълченците на Шипка“.


Тембърът и патосът в гласа на Христо Христов пренесе стотиците хора на хълма Бунарджика на другия връх Шипка – в друго време, в друга епоха, за да оживее героичната саможертва пред очите, да ни разтърси и събуди за туй, що не бива нивга да гасне – паметта и истината!


Дълбок поклон за саможертвата на хилядите българи, руси, украинци, румънци, сърби, черногорци, поляци и финландци, загинали за свободата на нашето Отечество!