04 март 2022 г.

ЯМБОЛ ОТБЕЛЯЗА 144-та ГОДИШНИНА
ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯНационалният празник на Република България – 3 март бе отбелязан в град Ямбол с тържествен ритуал по издигане на националния флаг пред община Ямбол в присъствието на представители на местната власт, депутати, администрация, патриотични организации, командири на военни формирования, много жители и гости на града.
Тържественият строй, сформиран от представителни блокове на военните формирования, бе приет от началника на гарнизона – полковник Милен Димитров.


След словото на кмета на община Ямбол и отслужения благодарствен молебен, честването на празника продължи с тържествено шествие до мястото на поклонение пред паметта на героите – паметника на героите, дали живота си за националното ни освобождение, където бяха поднесени венци и цветя на признателност.
По случай 144-та годишнина от освобождението ни от османско владичество тържествено беше открит паметен знак на Стилияна Параскевова, изработила Браилския трибагреник – първообразът на националния ни флаг.
Подвигът на героите паднали за свободата на България бе почетен и от Община Тунджа. Пред мемориала на загиналите руски войници и български опълченци в местността „Бакаджик” бяха положени цветя и венци в знак на признателност пред саможертвата им.