02 март 2022 г.

80 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕН.-МАЙОР ИЛИЯ ИЛИЕВ И ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА КНИГАТА МУ „ЗЕНИТНОРАКЕТНИТЕ ВОЙСКИ В ОГЛЕДАЛОТО НА СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ”, ТОМ I        На 28 февруари, точно в деня, в който се навършват 80 г. от рождението на бележития командир от Зенитно-ракетни войски на България генерал-майор Илия Илиев, Командването на ВВС, Първа зенитно-ракетна база и българското издателство за военна техника и технологии „Еър груп 2000“, отбелязаха годишнината с презентация на том I на неговата книга „ЗРВ в огледалото на световната история“.
        Честването и презентацията уважиха бригаден генерал Петьо Мирчев, заместник-командир на българските ВВС; о. з. полковник Илия Милушев, съветник по сигурност и отбрана на президента и върховен главнокомандващ Румен Радев; полковник Димо Илиев, командир на Първа зенитно-ракетна база и син на генерал-майор Илия Илиев; о. з. генерал Златан Стойков, председател на СОСЗР; бригаден генерал Спас Спасов, председател на Фондация „Български ВВС“; о. з. бригаден генерал Румен Андреев; о. з. полковник Валери Ценов, бивш командир на Първа ЗРБ; Преслав Панчелиев, главен редактор на българското списание за авиация и космонавтика „Клуб КРИЛЕ“ и изпълнителен директор на Фондация „Български Криле“; ветерани, приятели и служили с генерал-майор Илия Илиев.
        Събитието започна с прочитане биографията на генерал-майор Илия Илиев от майор Марио Павлов от Командването на първа зенитно-ракетна база.
Димитър Ставрев, мениджърът „Маркетинг и реклама“ в издателство „Еър груп 2000“, представи книгата. „Днес се събрахме за да отбележим 80 години от рождението на ген.-майор Илия Илиев с представяне на том I на неговата книга „Зенитноракетните войски в огледалото на световната история” каза той.

        О. з. подполковник Митко Ганев, който е служил с ген.-майор Илия Илиев в Трета зенитно-ракетна бригада и в Щаба на ЗРВ, си спомни за онези години.
        О. з. полковник Станчо Джумалиев, съученик на генерал-майор Илиев от гимназията в Шумен и от военното училище в същия град също разказа своите спомени: „Заставам пред Вас за да отдам почит на 80-ата годишнина от рождението на генерал-майор Илия Илиев. С него бяхме съученици в училище в Шумен от 1952 г. до 1959 г. Хубави, прекрасни детски спомени. Няма и миг от този период, в който някой да не е харесвал, да не е обичал, да не е уважавал нашия съученик Илийчо. Защо – защото бе добър като човек, защото бе буен като нас и защото когато гонехме парцалената топка, първи вкарваше гол и последен напускаше игрището. Водач в кръвта, водач по начин на мислене, водач по изпълнени всеки път задачи, които сам си е поставил и е реализирал с всички възможни средства на разположение.

        О. з. полковник Илия Милушев, съветник по сигурност и отбрана на президента и върховен главнокомандващ Румен Радев, поднесе от негово име приветствие до командира на ВВС ген-майор Димитър Петров: „За мен е удоволствие да ви поздравя с представянето на първи том на книгата „Зенитноракетните войски в огледалото на световната история”. Тя е един достоен начин за отбелязване на 80 години от рождението на автора на книгата и бивш командващ на ЗРВ от 1990 до 1998 г., който имах честа да познавам лично. Генерал-майор Илия Илиев бе изключително добре подготвен офицер, професионалист, който отдаде активните години от своя жизнен път на строителството на съвременни, мощни и боеспособни зенитно-ракетни войски – сигурен страж на въздушния суверенитет на страната, като и съхраняване на най-доброто от тях в трудните години на прехода.

        Бригаден генерал Петьо Мирчев, заместник-командир на българските ВВС сподели: „През 2022 г. се навършват 110 години от създаването на българската бойна авиация. Амбицията на Командването на ВВС е да отбележим тази годишнина не само на 16 октомври, а с поредица от мероприятия и кръгли годишнини, свързани с историята на българските ВВС. Едно такова е и днешното, с което отбелязваме 80 г. от рождението на генерал-майор Илия Илиев. За съжаление аз не съм имал възможността да служа заедно с него, не го познавам лично, но оставам силно впечатлен от казаното досега. Бях чувал, че благодарение на генерал-майор Илиев днес имаме възможност да ползваме зенитен полигон „Шабла“. Днес научих, че благодарение на него днес можем да използваме мишената „Морско конче“. Откакто съм назначен за заместник-командир на ВВС работя много активно и в тясно взаимодействие със ЗРВ. Спомням си 2017 г., когато за първи път бях командир на стрелбите на зенитен полигон „Шабла“, бях силно притеснен защото за първи път се сблъсках с техните задачи, с отговорността от стрелбите за която всички говориха досега, и тогава се убедих за пореден път, че в ЗРВ служат и работят достойни хора. Не случайно от 2017 г. откогато участвам в тези стрелби не е допуснат нито един сериозен инцидент по вина на ЗРВ.Бих искал да благодаря на семейството на генерал-майор Илиев, в лицето на сина му полковник Илиев, че съхраниха спомена за него жив. Бих искал да благодаря и на издателство „Еър груп 2000“ че реализираха идеята и издадоха първия том от книгата на ген. Илиев, един достоен човек, живял и работил за Българската армия и за ЗРВ.