18 февруари 2022 г.ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ НА БЪЛГАРИЯ И ИСПАНИЯ ИЗПЪЛНЯВАТ СЪВМЕСТНИ ЗАДАЧИ ПО ЗАСИЛЕНА ОХРАНА НА ВЪЗДУШНОТО ПРОСТРАНСТВО        “Като надежден член на Алианса ще продължим да поемаме своя дял от отговорност по изпълнението на мерките за гарантиране на сигурността в източния регион на отговорност на НАТО“. Това заяви днес, 17 февруари, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на церемонията по сертификация на испанските Военновъздушни сили (ВВС) за съвместно изпълнение на мисията Air Policing с българските ВВС, провела се в авиобаза Граф Игнатиево.
        Той посочи, че българското правителство прави всичко възможно в най-кратки срокове да осигури необходимата адекватност и ефективност на Военновъздушните ни сили чрез придобиване на изтребителите F-16, като част от усилията на страната за модернизиране на ВВС. „Поддържането на способности за изпълнение на мисията Air Policing и създаването на условия за усилване на охраната на въздушното ни пространство от съюзниците при необходимост, остават наша приоритетна задача“, категоричен бе началникът на отбраната.

        Адмирал Ефтимов подчерта, че още от март 2004 г. Република България изпълнява успешно всички поставени задачи в съответствие с Постоянно действащия план за ПВО и ПРО на НАТО, регламентиращ дейностите на съюзните държави в мирно време, по време на криза и при военен конфликт. Военновъздушните сили успешно носят дежурство за контрол и охрана на въздушното пространство (мисия Air Policing – еАР) в рамките на Интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО в Европа. Страната ни се е присъединила и към Мерките за гарантиране на сигурността на съюзниците по източния фланг на НАТО в Европа и е декларирала своята готовност за усилване на тази мисия със съюзнически сили от собствена територия. „Както всички знаем, към еАР се пристъпва в отговор на ситуации в отделни региони на Алианса, изискващи демонстриране на решимост и ангажимент на НАТО към колективната отбрана. В изпълнение на това военно-политическо решение, тази мисия вече беше успешно изпълнявана съвместно със сили и средства от ВВС на Република Италия и на два пъти от ВВС на САЩ в Европа“, припомни той.
        От своя страна бригаден генерал Атанасиос Сектос, командир на Обединения център за въздушни операции на НАТО в Торехон, заяви: „Мисията на НАТО Air Policing е част от принципа за колективна отбрана като основен стълб на Алианса“. По думите му тази мисия осигурява безопасността и сигурността на въздушното пространство на териториите на държавите-членки чрез използване на системата за командване и управление, въздушните системи за разузнаване и контрол, както и чрез носенето на бойно дежурство, осъществявано във всяка съюзническа военновъздушна база.

        „Бих искал да обърна специално внимание на пълната всеотдайност на всички хора, участвали в процеса по сертифициране, въпреки пандемията, и конкретно на българските власти и на целия личен състав на авиобаза Граф Игнатиево, подчерта бригаден генерал Атанасиос Сектос.
        „Пилотите от 14-о крило от испанските ВВС ще носят бойно дежурство заедно с българските изтребители, когато е необходимо. Всички мисии са напълно интегрирани в българската система за отбрана. Те са контролирани от Центъра за военновъздушен контрол на полетите в София, намират се под тактическото командване на Обединения център за въздушни операции на НАТО в Испания и се ръководят от Обединеното военновъздушно командване на НАТО в Германия. Това е един добър пример за сътрудничеството и солидарността, които споделяме в Алианса“, заяви още командирът на Обединения център за въздушни операции на НАТО.
        След церемонията в отговор на журналистически въпроси началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов уточни, че българските ВВС носят дежурството, но имат затруднения по осигуряването на необходимия нальот на авиацията. „Не искам да се допуска отново трагичен инцидент като миналогодишния с подполковник Валентин Терзиев, затова правим всичко възможно да имаме опции – нашият ресурс да се използва за подготовка на пилотите и да се ползва възможността за съвместно носене на дежурство“, заяви адмирал Ефтимов.