28 януари 2022 г.

30 ГОДИНИ ОТ ТРАГИЧНАТА СМЪРТ НА
КАПИТАН ДОЙЧИН БОЯДЖИЕВ И КАПИТАН ЕМИЛ ТОДОРОВ
        Днес 28 януари 2022 г., се навършват 30 години от трагичната гибел на двама достойни български летци капитан Дойчин Бояджиев и капитан Емил Тодоров.
        На 28 януари 1992 г. те намират смъртта си на управляваният от тях учебен самолет МиГ-21, като се взривяват в скалист бряг край село Калоянци. Капитан Дойчин Бояджиев и капитан Емил Тодоров излитат за нощен тренировъчен полет от летище Узунджово. Облачността е възможно най-плътна – десет десети, най-ниската и граница е 500 м. Двамата летят на най-новия учебен самолет в българските Военновъздушни сили. Двигателят му е едва на 34 часа. На 17-та минута самолетът е в пилотажната зона, изпълняват задачата си по план. Летят в диапазона 2500-3000 м. височина.
        Инструкторът Емил Тодоров трябва да усложни летателната ситуация, като изключи част от навигационните прибори при спуснато перде. В тази извънредна ситуация обучаваният Дойчин Бояджиев трябва да контролира параметрите на полета. Следва въвеждане на самолета в сложно положение. Изведнъж самолета изчезва от обхвата на радарите.
        По инструкция, полосата е осветена в очакване… По-късно се обявява като най-вероятна причина за катастрофата – грешка в техниката на пилотиране снишила МиГ-21 фатално близко до земната повърхност. Очевидци от Калоянци виждат преди изпепеляващото зарево-огнена следа. Язовирът се осветява целия, чак след това следва взрив. На разбора изясняват, че самолетът с включен форсаж е бил вече в изкачване и няколко метра не са достигнали да оцелее. Опит за катапултиране не е правен. Няма следа от черната кутия, самолетът е раздробен. Няма оцеляла здрава система все едно е бил взривен отвътре. Старши-лейтенантите са повишени посмъртно. На лобното им място се издига 6-метров кръст.