26 януари 2022 г.

АНАЛИЗ НА СЪСТОЯНИЕТО И ПОДГОТОВКАТА ВЪВ ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ ПРЕЗ 2021 ГОДИНА        На 25 януари 2022 г. се проведе анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината във Военновъздушните сили през 2021 година.
        Гости на мероприятието бяха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, заместник-командирът на Съвместното командване на силите бригаден генерал Васил Лазаров, заместник-командирът на Командване за логистична поддръжка полковник Людмил Тончев и началникът на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски.
        Командирът на ВВС започна своя доклад с думите: „2021 беше поредната тежка и динамична година в историята на ВВС. Година, в която ние отново доказахме своята решимост, твърдост и способности да изпълняваме заповяданите ни роля, мисии и задачи!“
        Фактите показват, че за период от 10 години, 2021-ва е сред най-ангажираните с национални и международни учения и тренировки, и най-натоварената по отношение изпълнението на задачи за оказване помощ на населението, държавни структури и обществени организации. През годината, българските военни вертолети стовариха над 1400 тона вода над горските и полски пожари. Българските военни самолети евакуираха от чужбина заразени с COVID-19 деца и възрастни, транспортираха тежко болни, осигуряваха донорски операции за нуждите на Министерството на здравеопазването. Спасени бяха човешки животи, шансът и надеждата бяха възвърнати на десетки български семейства.
        С висока отговорност, успешно и в постоянна готовност, дежурните сили и средства от ВВС носиха дежурството за контрол и охрана на българското въздушно пространство.
        И всичко това в условията на ограничено ресурсно осигуряване, в условията на пандемия!
        Генерал-майор Петров напомни: „2021-ва беше тежка и динамична, беше и трагична! Самолетна катастрофа, болести, COVID, отнеха от нас колеги и приятели, осиротяха семейства, но ние продължихме напред.“
        Той изрази своята искрена благодарност към командирите, военнослужещите и цивилните служители за всичко положително, постигнато през годината, защото то е плод на неимоверните усилия, твърдата воля, високия професионализъм, ентусиазъм и усърдие на целия личен съставна на ВВС.
        В края на анализа командирът на ВВС очерта приоритетите в дейността на Военновъздушните сили през 2022 г. Те могат условно да бъдат групирани в три основни направления: личен състав, поддържане и развитие на способностите с наличната техника и модернизацията.
        В своето приветствие към участниците в анализа, генерал-лейтенант Стойков поздрави ВВС с успеха през годината. Той предаде високата оценка на политическото и военното ръководство за постигнатите резултати и пожела успешна и безаварийна 2022 година.