10 януари 2022г.

ОТКРИВАНЕ НА ПОДГОТОВКАТА ЗА 2022 ГОДИНА
        Днес, 10.01.2022 година във военните формирования на Военновъздушните сили се проведоха традиционните церемонии по откриване на учебната дейност за 2022 година.

        Командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев представи приоритетите и основните задачи в подготовката през настоящата година на тържествен строй пред личния състав.
        „Предстоят много дейности по инфраструктурното развитие и обновяване на базата. Ще се пребазираме на друго летище, което ще бъде сериозно изпитание за нас.“, каза бригаден генерал Русев и допълни: “Независимо от всичко, без всякакво съмнение, наша първостепенна отговорност е да гарантираме въздушния суверенитет на страната ни, като непрекъснато и безотказно носим бойно дежурство.“
        Командирът причисли към важните приоритети в подготовката на авиобазата задачите по участие в международни учения и изпълнение на съвместен Air Policing с партньорски формирования, както и постоянните усилия в поддържане на максимален брой изправна авиационна техника за нуждите на ритмичната летателна подготовка на бойните ни летци. Той бе категоричен обаче, че основна задача на командването е грижата за хората и осигуряването на нормална работна среда. „Знанията, уменията и професионалният опит на всеки един от вас са явяват най-безценния и неизменен ресурс, с който разполагаме, за да изпълним успешно всички планирани и извънредни задачи през годината.“, подчерта бригаден генерал Николай Русев и благодари за усърдието, находчивостта и волята на състава да преодолява изпитанията и доста трудните реалности в условията на работата.
        От утре, 11 януари 2022 г., започва летателната подготовка в авиобазата през новата година.

        В 12-та авиационна база гр. Долна Митрополия, командирът на авиобазата – полковник Петър Банков приветства личния състав. В словото си той направи равносметка на изминалата година, какво е постигнато и какви са задачите през настоящата. „Приоритетите през настоящата година ще бъдат насочени към разширяване на спектъра от подготовки на летателния и инструкторски състав, изпълнение на три пъти по-голям нальот в сравнение от предходната година, съответно с използването на трите типа авиационна техника – самолети L-39ZA, РС-9М и Z242L. Задачите, които „Центъра за подготовка и обучение” ще продължи да изпълнява са свързани с провеждане на висококачествен учебен процес за придобиване на военно-отчетна специалност и професионална квалификация на сержанти и войници за нуждите на ВВС. В изпълнение на третата мисия на Въоръжените сили 12-та авиационна база поддържа в постоянна готовност специализирани формирования за оказване на помощ на населението при бедствия, аварии, действие при зимни условия, разузнаване и унищожаване на невзривени боеприпаси.

        Началникът на щаба – полковник Ивайло Пешаков запозна личния състав с отдадените от командира на формированието годишни заповеди. В заключение полковник Банков пожела годината да е успешна, с повишаване и подобряване на всички показатели, за постигане на още по- високи резултати в летателната подготовка и обучението на специалисти за нуждите на Военновъздушните сили.

        В 24-та авиационна база беше открита подготовката за 2022 г. при проливен дъжд и с пожелание дейността през предстоящата година да върви по вода с повече изправна техника, безаварийни полети и успешно изпълнени задачи. Отец Костадин от село Крумово посети авиобазата и поръси със светена вода за здраве командира бригаден генерал Димитър Иванов, военнослужещите, цивилните служители и авиационната техника. Той пожела на личния състав здраве, благополучие и много успехи.