20 декември 2021г.

И ПОСЛЕДНИЯ САМОЛЕТ „ZLIN Z242L“ ПРИСТИГНА
НА ЛЕТИЩЕ ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ        На 17.12.2021 год. на Летище Долна Митрополия пристигна последния самолет “ZLIN Z242L”. Увенчава се с успех една дългогодишна процедура, започнала през 2015 година, когато са подадени първите заявки за изготвяне на техническа спецификация. Леките витлови учебно-тернировъчни самолети са произведени в изпълнение на договор между Министерство на отбраната и чешката компания „Злин Еъркрафт“ АД. Клаузите включват доставка на четири броя новопроизведени леки витлови учебно-тернировъчни самолети модел ZLIN Z242L , доставка на авиационно-техническо имущество, консумативи и разходни материали. Също така е предвидена и доставка на пълен комплект инструменти и средства за наземно обслужване, контролно-проверовъчна и контролно-измервателна апаратура, пълен комплект литература за обучение, експлоатация и сервизно обслужване. Осигурено е обучение на летателен и авиационен инженерно-технически състав.
        „Злин“ е една от най-старите авиационни марки в света. Известната традиция в производството на самолети в Злин започва през 1934 г., когато Ян Антонин Бата основава Zlinska letecka a.s. Безопасното и надеждно развитие предимно на учебни самолети и компоненти ги поставя сред водещите световни производители на самолети.
        Днес Zlin Z-242L ZEVS е флагманът на компанията с най-добри продажби. Основната му клиентела и предназначение не са се изменили от времената на неговия предшественик Z-42. Той продължава да бъде изключително практичен за основно и цялостно пилотско обучение както във военната, така и в цивилната авиация, обучение за полети по прибори, акробатични полети и обучението за тях, както и теглене на безмоторници. Това е така поради факта, че самолетът има много добри летателни характеристики, много прeцизно управление и здрава цялометалическа конструкция. Системата за управление е изцяло механична и няма никакви тяги и усилватели, което позволява на обучаемия да чувства машината.
        Конструкцията на Z-242L е изградена от скелет от метални тръби, обшити с метални листове. Моделът се задвижва от двигател Lycoming AERO-360-A1B6 с максимална мощност от 200 hp с трилопатен винт с променлива стъпка. Стандартната кабина на Z-242 е с аналогови прибори и е предназначена за извършване на полети по прибори (IFR). Използването на Z-242 за обучение на военни пилоти въобще не е прецедент. Военноморската авиация на Мексико използва девет такива самолета, ВВС на Перу използват 15 Z-242L, ВВС на Словения имат на въоръжение осем такива машини, а ВВС на Хърватска – пет (в Словения и Хърватска Z-242L се използва в комбинация с PC-9М), ВВС на Македония имат също пет машини от този тип. Най-новият военен клиент на Z-242 са полските ВВС, които съвсем наскоро поръчаха три самолета, плюс един Z-143 със стъклена кабина. Zlin Z-242L има типов сертификат от EASA и FAA. Общият технически ресурс достига 18 000 часа при вариант Normal. Ресурсът лесно може да бъде удължаван на база на състоянието на планера и замяна на компоненти.