02 ноември 2021 г.

ВЕРТОЛЕT AS 532 AL COUGAR ИЗПЪЛНИ ЗАДАЧА ЗА ТЪРСЕНЕ И СПАСЯВАНЕ В ТРУДНОДОСТЪПНА ПЛАНИНСКA МЕСТНОСТ В НАЦИОНАЛЕН ПАРК „ПИРИН”

 

        Само дни след отбелязването на 60-тата годишнина от създаването на 24-та авиационна база – Крумово, вертолет AS 532 AL Cougar от състава на базата изпълни специална задача по третата мисия „Принос към националната сигурност в мирно време” – търсене и спасяване на пострадала жена, паднала във високопланинска местност под връх Джано в Национален парк „Пирин”.
        В 16:25 часа излетя вертолет AS 532 AL Cougar от авиобаза Крумово с екипаж в състав: командир – подполковник Цветомир Гърков, втори пилот – капитан Ангел Рангелов, борден техник – офицерски кандидат Светослав Стоянов и бордните спасители – старши сержант Иван Касабов и редник III-ти клас Велислав Аръков.
        В 16:54 часа на Долна (начална) лифтова станция в град Банско към екипажа на ВВС се присъединиха координатор и спасител от Планинската спасителна служба – отряд Банско. За по-малко от 15 минути се локализира местоположението на пострадалата. В труднодостъпния планински район на Пирин, на 2500 м надморска височина, от режим на висене, спасителите се спускат на терена с необходимото спасително оборудване. След като пострадалата е обезопасена на носилка с вакуумен матрак с помощта на лебедка е евакуирана на борда на вертолета. Транспортирането до линейката, чакаща на началната лифтова станция, се осъществи само за 6 минути.
        Вертолет AS 532 AL Cougar кацна в 18:25 часа на летище Крумово. С това успешно приключи днешната двучасова задача по търсене и спасяване.

Благодарим Ви колеги за професионализма и за това, че неизменно сте на своя пост – винаги в помощ на народа и в служба на Родината!