29 октомври 2021 г.

ОТЛЕТЯ ОТ НАС ОЩЕ ЕДНА ЛЕГЕНДА НА БОЙНАТА НИ АВИАЦИЯ


1_25


        Напусна ни заслужилият летец полк. Иван Станков. В своята дейност като боен командир и инструктор той подготвя над 150 военни пилоти-офицери, които лично допринасят за защитата на небето на България. Във връзка с 95-ата му годишнина бе награден с Указ на президента с орден „За военна заслуга“ втора степен за големите му заслуги за развитието на Военновъздушните сили на Република България, а от министъра на отбраната – с награден знак „За достойнство и чест“ – I-ви вариант.

Поклонението ще бъде на 30 октомври от 14, 30 ч. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Поклон пред светлата му памет!        Иван Тодоров Станков е роден на 5 август 1926 г. в с. Българин, община Харманли.
        След завършване на гимназия Иван Станков постъпва във Военновъздушното училище, чието ръководство веднага забелязва неговите организационни и ръководни качества и през следващата година го назначава за младши командир на по-младите курсанти. Вече като офицер, след преместването на Военновъздушното училище в Долна Митрополия, освен изпълнението на летателната програма като пилот и инструктор, Иван Станков е назначен и за преподавател на курсантите и офицерите по тактика.
        Включен е в първата избрана група български летци, която успешно завършва в СССР приучването на първия за България реактивен самолет-изтребител Як-23. След това на летище Граф Игнатиево като инструктор приучва множество млади пилоти на техника на пилотиране на новия изтребител.
        През 1951 г. е назначен за командир на 1-ва ескадрила на 27-и авиационен полк, на следващата година – за командир на 1-ва ескадрила на 25-и авиационен полк, а по-късно – за командир на същия полк, като до есента на 1955 г. Иван Станков организира и лично подготвя множество пилоти на бойно летателно майсторство денем и нощем в сложни метеорологични условия, които пилоти са включени в денонощното бойно дежурство за охрана и защита на въздушните граници на България.
        Приучва се на самолетите МиГ-15 и МиГ-17 по време на летателните си стажове в периода 1955 – 1958 г. като слушател във Военната академия „Г.С. Раковски“, която завършва с отличен успех.
        След академията е назначен на длъжност командир на изтребителна авиационна дивизия в гр. Ямбол. В продължение на две години (1958-1960 г.) като командир на дивизия полковник Иван Станков разкрива своите личностни и професионални качества, като непрекъснато надгражда многостранните си знания и професионален опит. Ръководената от него авиационна дивизия е водеща по подготвени първокласни пилоти, носещи денонощно бойно дежурство във всякакви метеорологични условия за охрана на въздушните граници на Източна България.
        Красноречив факт за нивото на неговите управленски качества е, че със създаването на Смесения авиационен корпус (10 САК) е назначен за заместник-командир на Корпуса до 1968 година, когато е удостоен за обучение във Военната академия на Генералния щаб на Въоръжените сили на СССР „К. Е. Ворошилов“ – Москва.
        От 1970 до 1982 година е заместник-началник на авиацията в Щаба на противовъздушната отбрана и военновъздушните сили, където организационният му талант и високият му професионален опит допринасят за структурното развитие на българските Военновъздушни сили и подготовката на летателния състав за изпълнение на новите задачи, които да съответстват на разширените тактико-технически възможности на постъпилите в този период свръхзвукови ракетоносни съвременни реактивни самолети. Той е основният организатор на успешно проведените в България курсове за приучване на млади пилоти на новите модификации самолети МиГ-21, както и при постъпване на въоръжение на самолетите МиГ-23 (БН и МФ) и тяхното бойно използване. В своята дейност като боен инструктор и командир полковник Иван Станков подготвя над 150 военни пилоти-офицери, които лично допринасят за защитата на небето на България. По негова инициатива и под негово ръководство за първи път се въвежда обучение на български пилоти да стрелят нощем по мишена.