04 октомври 2021 г.

МЕДИЕН ДЕН НА ЛЕТАТЕЛНАТА ТРЕНИРОВКА
„EUROPEAN SPARTAN EXERCISE 2021“


1_21        На 7 октомври 2021 г. на летище Пловдив ще се проведе медиен ден в рамките на европейската летателна тренировка „European Spartan Exercise 2021“ (ESE 2021). За отразяване на мероприятията по време на медийния ден ще бъдат допускани журналисти и фоторепортери, които са постоянно акредитирани да отразяват дейността на Министерството на отбраната и Военновъздушните сили за 2021 година.
        Молим представителите на медиите да носят светлоотразителни жилетки, без които няма да бъдат допускани до летателното поле.
        Официалният език на учението е английски.
        Програма на медийния ден:
        09:30 – 11:00 ч. – Възможност за вземане на интервюта от:
        – тактическия директор на тренировката подп. Денис Иноченти;
        – заместник-директора на тренировката подп. Антонио Де Сеса – представител на Европейската агенция по отбрана;
        – ръководителя на летателното учение полк. Пейо Дончев от Командването на ВВС;
        – летателен състав, участващ в учението.
        11:00 – 12:00 ч. – Възможност за заснемане на излитането на самолетите за изпълнение на последните задачи от програмата на летателната тренировка;
        15:00 ч. – Официална церемония по завършването на „European Spartan Exercise 2021“ (ESE 2021) и връчване на сертификати на участниците.


        Летателната тренировка се провежда ежегодно като част от програмно споразумение между страни членки на Еевропейския съюз, които оперират със самолет C-27J. Инициативата за създаването на проект C-27J е на Европейската агенция по отбрана и е насочен към синхронизиране и уеднаквяване на методите за поддръжка на авиационната техника и уеднаквяване на подготовката на летателния и инженерно-техническия състав. Водеща страна в проекта е Италианската република. Тази година тренировката се провежда от 23 септември до 8 октомври 2021 г. и в нея участие взимат България, Италия, Литва и Словакия с по един самолет C-27J. В рамките на тренировката се изпълняват тактически заходи за кацане, десантиране на войски и товари, авиомедицинска евакуация и др.