27 септември 2021 г.

30 ГОДИНИ МУЗЕЙ НА АВИАЦИЯТА
И СТАРТ НА ЧЕТВЪРТАТА ВЪЗДУШНА ОБИКОЛКА НА БЪЛГАРИЯ


1_19 2_16


        На 21 септември Музеят на авиацията – Крумово навърши 30 години от създаването си. Кръглата годишнина беше отбелязана с редица прояви и вход свободен за посетители през целия ден.
        В 10 ч. пред входа на сградата на музея започна церемонията по обявяване на Четвъртата въздушна обиколка на България, посветена освен на годишнината на музея, също така на 16 октомври – Празник на авиацията и Военновъздушните сили, на 105–та годишнина на изтребителната авиация, на 70 годишния юбилей на полковата/базова организация на изтребителната, изтребително-бомбардировъчна и разузнавателна авиация, на 60 години от създаването на 24-та авиационна база, на 115 годишнина от подписването на Указ 28 от 20.04.1906 на княз Фердинанд за създаване на въздухоплавателно отделение и на 60 години от изпращане на човек в Космоса. Четвъртата въздушна обиколка на България се провежда под патронажа на президента на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили господин Румен Радев. Преди официалното откриване на обиколката имаше музикална програма от Представителния духов оркестър на ВВС, а началото на събитието беше поставено с Химна на Република България.
        Водещ на събитието беше един от основните организатори – председателят на Фондация „Български ВВС“ бригаден генерал о.з. Спас Спасов. Той разказа накратко за идеята на мероприятието и благодари на всички, които са съдействали за осъществяването му. През 1926-а е проведена първата обиколка, втората е през 2012 г. по повод вековния юбилей от първия боен полет на българската военна авиация, а третата – през 2015 г. по случай 100-годишнината на българското самолетостроене. Въздушната обиколка се провежда на “щафетен” принцип, който осигурява включването на участници на всеки от планираните етапи по маршрута и с избрана от тях продължителност.
        На откриването на Четвъртата въздушна обиколка на България присъстваха още съветникът на президента на Република България полк. о.з. Илия Милушев, които прочете приветствено слово, командирът на 24-та авиационна база бригаден генерал Димитър Иванов, директорът на Летище Пловдив господин Андрея Андреев, председателят на Българското астронавтическо дружество полковник о.з. Светлозар Асенов, деканът на Факултет „Машиностроене и уредостроене” в пловдивския филиал на ТУ София доц. д-р Християн Панайотов, преподаватели и студенти от университета, ветерани, военнослужещи от 24-та авиобаза, представители на средствата за масова информация и любители на авиацията. За 30-годишнината специално беше дошъл със съпругата си първият директор на музея 93-годишният полк. о.з. Йорго Киранов.

3_12

        След това директорът на Музея на авиацията госпожа Рада Банялиева взе думата, за да припомни историята на музея и благодари на всички, които са участвали в създаването му и продължават да допринасят за неговото развитие и успехи. Тя изрази своята признателност към Министерството на отбраната, българските Военновъздушни сили, Националния военноисторически музей, командирите на авиобази, ветераните и многобройните почитатели на българската авиация за тяхната подкрепа и помощ през годините.
        Имаше кратки приветствия от председателя на АОПА господин Иван Недялков и генерал-майор о. з. Иван Парапунов, които споделиха свои идеи за популяризирането на българската авиационна история и бъдещото развитие на музея. Официалните гости получиха плакети за спомен от събитието. Стартът на Четвъртата въздушна обиколка на България беше даден от заместник-командира на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев, който пожела на екипажите безаварийни полети.
        На участващите екипажи на самолети бяха връчени 30 мм авиационни гилзи, напълнени с почва от първите български летища. Очаква се Четвъртата въздушна обиколка на България да продължи на 22 септември със специално мероприятие на летище Долна Митрополия, а след завършването й по-късно през същия ден гилзите ще бъдат предадени като дарение от Военновъздушните сили на Музея на авиацията.
        След излитането на леката авиация беше представена книгата „Българската бойна авиация в спомени 1939 – 1955“. В нея са включени съхранените във фонда на музея мемоари на летците Живко Марков, Димитър Лазаров, Йордан Пелев, Цвятко Бояджиев и инженерите Сава Савов и Симеон Кожухаров, служили преди, по време и малко след Втората световна война във Въздушните на Н.В. Войски и ВВС.
        По-късно имаше демонстрация на симулатори на боен самолет Су-25 и на американския танк М1А2 Абрамс, която се реализира със съдействието на преподаватели и студенти от катедра „Въздушен транспорт“ към Факултета по транспорт на Техническия университет – София. Също така присъстващите имаха възможност да разгледат фотодокументалната изложба „Вече сме на 30“, запечатала някои от най-важните и емоционални моменти от историята на музея.