16 септември 2021 г.
ЗАД КАДЪР: ХОРАТА ОТ РАЗЧЕТИТЕ, ОСИГУРИЛИ РАКЕТИТЕ (финал)

        Боеготовите ракети са отговорност на инженерно-техническия състав на Смесения технически дивизион в Божурище
        Военно формирование 34630 – Божурище от състава на Първа зенитно-ракетна база е формированието, чиято мисия е да осигурява с материални средства всички подчинени формирования. Неговите основни задачи са свързани с поддържането на способности за възстановяване и ремонт на зенитно-ракетната техника и въоръжение, както и извършване на регламенти работи и специално обслужване. Командир на дивизиона е подполковник Русалин Иванов, а в подчинения му личен състав влизат инженери, техници, оператори и механици. Формированието осигурява ракетите за двата зенитно-ракетни комплекса във ВВС: С-125 „Нева“ и С-75М*„Волхов“.
        „Спецификата на работа във формированието, изисква поддръжката на ракетите от високо квалифициран състав. Когато обучим и подготвим тези специалисти, нашият стремеж е да ги задържим, за да гарантираме качеството на обслужването и изправността на бойните комплекси и въоръжението им“, подчерта подполковник Иванов. Той обясни, че всички операции по предварителната подготовка на ракетите се провеждат в техническите лаборатории и помещения на дивизиона. След транспортирането им за участие в експерименталните и бойни стрелби, състава на формированието осигурява разчета от специалисти за последващата им проверка за изправност. Този процес завършва с потвърждаване на пригодността за тяхното бойно използване.
        На зенитен полигон „Шабла“ участва около 50 % от състава на формированието, а след успешните дни, в които участниците изпълниха задачите си, командирът лаконично и точно отбеляза: „Имам невероятният късмет, хората ми да обичат работата си! Тогава пропуски няма!“