15 септември 2021 г.

УТРЕ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ БЪЛГАРО-ГРЪЦКА ЛЕТАТЕЛНА ТРЕНИРОВКА В ИНТЕРЕС НА МИСИЯТА ПО ОХРАНА НА СЪЮЗНОТО ВЪЗДУШНО ПРОСТРАНСТВО


img-c73ad6b449ca61e4dd30dc7e5d0b8b70-v        На 16 септември 2021 г. (резервен ден 17 септември) ще се проведат съвместните полети „Green Bridge 2021”, в които българските екипажи на самолети МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево и гръцките F-16C/D от състава на 337-ма ескадрила на авиобаза Лариса ще усъвършенстват действията си по приемане и предаване на самолет-нарушител във въздушното пространство на двете страни.

gp020230_1599673292088

        Съгласно сценария, военно-транспортен самолет С-27J Спартан на Военновъздушните сили на Република Гърция ще изпълни ролята на отклонил се от полетния план пътнически самолет (самолет-нарушител).
        В първата част от тренировъчните действия, той следва да бъде прехванат от дежурните екипажи на гръцките изтребители, съпроводен и предаден на българските дежурни екипажи. Те от своя страна ще изпълнят задачата по Air Policing, като го принудят да кацне на българско военно летище.
        На втори етап, „самолетът-нарушител“ ще бъде предаден във въздуха от българските изтребители МиГ-29 под контрол на двойката F-16. Тяхната задача ще бъде да го съпроводят за кацане на указано гръцко летище.
        Действията в утрешния ден ще се осъществят с реално приемане и предаване на управлението на екипажите от съответните национални Центрове за управление и докладване.
        Целта на съвместните полети, които се провеждат за осма поредна година с гръцките Военновъздушни сили, е постигането на по-добра координация и оперативна съвместимост и повишаване на подготовката на екипажите по точно изпълнение на съгласувани по време и място полетни задачи.