13 септември 2021 г.

ЗАД КАДЪР: ХОРАТА ОТ РАЗЧЕТИТЕ, ПОРАЗИЛИ ЦЕЛИТЕ
(продължение)

ЗЕНИТНО-РАКЕТЕН КОМПЛЕКС 2К12 „КУБ”


s-oog_5796        Шест от Шест успешни пуска, реализира съставът на зенитно-ракетния комплекс 2К12 „Куб” по време на „Шабла 2021-2“. „Изключително доволен съм от хората си“, гордо заявява подполковник Стефан Георгиев, командир на дивизона „Куб“ в Стара Загора. Това е единственото формирование в Българската армия, което експлоатира този тип боен комплекс.
        За командира това е 14-тото участие в реалните стрелби на зенитен полигон „Шабла“, на което „неговите хора“, както свойски нарича военнослужещите си, добиват действителен практически опит. С тъга добавя, че е и последният път, поради края на професионалната му кариера.

img_20210910_070236

        Разчетът, обслужващ комплекса от състава на българските Военновъздушни сили, наброява 90 души по време на „Шабла 2021-2“. Според подполковник Георгиев, стрелбите са най-голямото предизвикателство за целия личен състав, защото за разлика от множеството чуждестранни летателни тренировки, в които ежегодно участва дивизионът „тук процесът е напълно завършен и всички военнослужещи имат възможност да усетят, както тръпката от реалните пускове, така и да видят резултатите от тяхната професионална подготовка и работа“.
        Участието в „Шабла 2021-2“ потвърждава, че личният състав от разчетите има натрупан опит и най-вече висока колективна подготовка за изпълнение на поставените задачи.
        Командирът споделя, че най-голяма радост за него носи успехът, който постигат по-младите му колеги, защото новите подготвени хора формират бъдещото ядро от специалисти, които ще поддържат в изправност и експлоатират зенитно-ракетния комплекс. Такъв е примерът и в тазгодишния екип. Капитан Диан Колев, заместник-комадир на 3-та зенитно-ракетна батарея от състава на дивизиона, успешно порази целта, като командир на стрелбата при първия си практически пуск. Той и по-опитните от него командири на батареи – капитаните Веселин Дюлгеров и Марин Маринов, като „стрелящи офицери“ на комплекса, управляваха действията на разчетите на двете пускови установки от позицията си в Самоходната установка за разузнаване и насочване на 10 и 11 септември. „Само секунди имаш, за да обработиш целта и да стреляш“, обяснява подполковник Стефан Георгиев и допълва: „Пропуснеш ли, всичко е приключило! Ето защо са важни точните и бързи действия на разчетите, което се постига с постоянство в тренировките, с професионализмът на специалистите и висока мотивация.
        Командирът е убеден: „Мотивацията трябва да бъде лична. Аз мога да привнеса към тяхната само моя опит и признание за техния труд!“
         А ето колко голяма е неговата мотивация …
         „Най-вероятно за следващата „Шабла“ пак ще бъда тук, за да ги наблюдавам и им се радвам, но от друга позиция……от къмпинга или фара на Шабла.“