13 септември 2021 г.

ЗАД КАДЪР: ХОРАТА ОТ РАЗЧЕТИТЕ, ПОРАЗИЛИ ЦЕЛИТЕ
ЗЕНИТНО-РАКЕТЕН КОМПЛЕКС С-125 „НЕВА”


s-oog_5558


        „Работата в един ракетно-зенитен дивизион е екипна работа“, казва майор Хрисимир Атанасов, заместник-командир на зенитно-ракетния дивизион в Кичево, където на въоръжение е ЗРК С-125 „Нева”.
        Разчетът, обслужващ комплекса от състава на българските Военновъздушни сили, изпълни успешно поставените задачи с точни попадения в мишените на 10 и 11 септември по време на „Шабла 2021-2“. „Зад тези резултати стоят правилните и синхронизирани действия на всички специалисти, и дългите месеци предварителна подготовка“, споделя майор Атанасов, който от 12 години служи в интерес на поддържането на техниката и въоръжението в дивизиона. Минутите и секундите преди пуска той описва като „предстартова треска на целия разчет“, в който обаче вътрешното напрежение е овладяно и скрито зад хладнокръвни действия и концентрация на състава на всяка една работна позиция от управлението на бойния комплекс. „Самата стрелба продължава между 10 сек. и 30 сек., в зависимост от това колко далече и на каква височина се намира мишената“, разказва той и обяснява, че за: „За победата в състезанието с мишената е важна точността в работата между оператора и офицера за насочване“.

s-oog_5590

        Екипът, включен в тазгодишните стрелби на зенитен полигон Шабла е от 20 военнослужещи. Целта при техният подбор е да се даде максимална възможност за обучението на нови хора, за да се осигури натренираност в действията им, приемственост в подготовката и в крайна сметка силна мотивация на екипа за справяне със задачите.
        Както навсякъде, така и тук, не липсват проблеми и предизвикателства с поддръжката и обслужването на техниката и доставката на резервни части, но личният състав се справя благодарение на инженерите и тяхната висока техническа компетентност. Ето защо, според заместник-командира, в дивизиона самостоятелни действия и индивидуални успехи няма. Целта на командването при водене на подготовката е не толкова поразената мишена, а сформирането на добре сработен екип от професионалисти.
        Логично се оказва обаче, че когато създадеш този екип – целта винаги ще бъде поразена!
        Очаквайте нашата поредица за лицата, които остават зад кадър, но без които не би било възможно реализирането на стрелбите „Шабла 2021-2“.